Màlaga

Els anticonceptius orals augmenten el risc de desenvolupar càncer de mama durant el període en què es consumeixen

Els anticonceptius que es prenen per via oral augmenten de manera "molt moderada" el risc de desenvolupar càncer de mama, durant el període en què es consumeixen. Així ho ha afirmat en un seminari celebrat a Màlaga Emilio Alba, president de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM). L'expert també ha volgut puntualitzar que, tot i aquest risc, l'ús dels anticonceptius orals es dóna sobretot entre dones joves que ja tenen un risc molt menor de desenvolupar aquest tipus de tumors.

Actualitzat
L'augment de casos de càncer de mama dels últims anys es pot explicar també per l'avançament de la primera regla i pel retard en el primer embaràs. El president de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica ha explicat que "les primeres cèl·lules cancerígenes apareixen entre la primera regla i el primer embaràs; si abans la primera menstruació era als 15 anys i el primer embaràs entorn dels 20, només hi havia cinc anys en què podia aparèixer aquesta cèl·lula". Ara, en canvi, i segons Emilio Alba, "la mitjana d'edat de les adolescents que tenen la primera regla és de 12 anys i el primer fill no arriba fins als 30, de manera que el risc es multiplica gairebé per quatre".

En aquesta mateixa línia, també s'han exposat durant el seminari altres teories relacionades amb el càncer de mama. Per exemple, que les nenes que pesen molt en néixer o les dones que són mares després dels 35 anys tenen més possibilitats de desenvolupar un càncer de mama.

Altres qüestions, com que els índexs de càncers de mama són menors entre les dones asiàtiques o que escalfar menjar en un recipient de plàstic al microones n'incrementa el risc, encara estan sent investigades pels experts.

El que sí que han desmentit han estat alguns mites relacionats també amb el càncer com per exemple que les antenes telefòniques n'augmentin el risc o que els texans ajustats provoquin càncer de pròstata o de testicle.
Anar al contingut