Madrid

L'IRPF s'apuja entre un i dos punts per a les rendes més altes en els pressupostos generals del 2011

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei dels pressupostos generals del 2011, que preveuen una pujada de l'IRPF per a les rendes més altes, un increment de l'1% per a les pensions mínimes i no contributives i una reducció del 16% de mitjana de la despesa dels ministeris. Amb aquests comptes el govern espanyol preveu reduir el dèficit fins al 6% el 2011, tal com s'ha compromès amb les institucions europees. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, ha destacat que són uns comptes "austers".

Actualitzat
El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest divendres al projecte de llei dels pressupostos generals pel 2011, de 122.000 milions d'euros. En aquests comptes, que el govern preveu tirar endavant gràcies a les negociacions amb el PNB, la despesa pública es redueix un 8% i els diners de què podran disposar els ministeris es redueixen un 16% de mitjana, excepte en el cas d'Educació i Investigació, on la reducció és del 8%.

La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha qualificat els pressupostos d'"austers, socials i que afavoreixen el creixement econòmic". En els mateixos termes s'hi ha referit la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, que ha descrit els comptes amb tres senyes d'identitat: "recuperació, estabilitat i confiança".

Pujada de l'IRPF d'entre un i dos punts

Els comptes per l'any que ve inclouen una pujada de l'IRPF per a les rendes superiors als 120.000 euros. El govern ha creat dos trams nous de l'IRPF en el tram estatal. Les rendes d'entre 120.000 i 175.000 tributaran un punt més i passaran del 43% al 44%, mentre que les rendes que superin els 175.000 euros tributaran dos punts més, un 45%. La mesura, segons ha explicat Salgado, afectarà uns 100.000 contribuents i permetrà recaptar, "com a mínim", ha dit, entre 170 i 200 milions d'euros més.

Increment de les pensions mínimes i no contributives

Una altra novetat que inclouen els pressupostos generals per l'any que ve és l'increment de l'1% per a les pensions mínimes i no contributives, una pujada que afectarà més de tres milions de persones. La resta de pensions es congelaran, com ja va anunciar el president del govern espanyol en les seves mesures per reduir el dèficit. També s'havia anunciat la congelació salarial dels funcionaris i la reducció de l'oferta de treball públic. Per contra, el que ha sorprès és l'ajornament de l'ampliació del permís de paternitat de quinze dies a un mes, una mesura que ja s'havia publicat al Butlletí Oficial de l'Estat.

Amb aquests comptes, l'executiu preveu que l'economia espanyola creixerà l'any que ve al voltant de l'1,3% i que l'ocupació creixerà prop del 0,3%, cosa que situarà la xifra de l'atur al voltant del 19,3% de la població activa.

El Consell de Ministres no ha abordat aquest divendres el tema de la ubicació del magatzem de residus nuclears. La qüestió no era a l'ordre del dia però hi havia l'expectativa que el govern espanyol prengués una decisió en aquest sentit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut