Madrid

Sindicats i Foment tanquen un acord per als serveis mínims del 29-S que inclou vols internacionals

Després d'una reunió maratoniana, de més de vuit hores, sindicats i govern espanyol han arribat a un acord aquesta matinada de cara als serveis mínims en matèria de transport durant la vaga general de la setmana que ve. Un pacte que inclou tots els mitjans de transport sobre els quals Foment hi té competències: l'aeri, el ferroviari, per mar i per carretera. Per poder tancar aquest acord, finalment els sindicats han cedit i han acceptat incloure els AVE i els vols internacionals dins dels serveis mínims. Aquest és el primer pacte de mínims que s'ha fet mai a l'Estat en qüestió de transports.

Actualitzat
En el transport aeri, operaran un 40% dels vols intercontinentals i un 20% en cas de capitals europees, a més de Frankfurt, Zuric i Milà. Els vols peninsulars quedaran reduïts al 10%, que enllaçaran nou ciutats, Madrid, Barcelona, Santiago de Compostel·la, Oviedo, Bilbao, Alancant, València, Màlaga i Sevilla, però la connexió entre les illes i la Península, les illes entre elles i la Península amb Ceuta i Melilla hauran de garantir-se al 50%.

Quant al servei de terra, l'anomenat "handling", està garantit el 50% del servei en els aeroports de les illes i Ceuta i Melilla, i el 25% en el cas de les nou ciutats. A la resta d'aeroports, el servei serà del 10%.

Pel que fa al servei ferroviari, no operaran els trens de mitjana distància i els de llarga distància convencional, i ho faran amb un 20% del servei habitual els AVE. Sobre Rodalies, Foment i sindicats han pactat que circulin un 25% dels trens, però en hora punta la freqüència pujarà al 30%. Ara bé, a Catalunya, on Rodalies depèn de la Generalitat, el servei serà sensiblement inferior: només circularan un 25% dels trens en hora punta i la resta del dia no hi haurà servei. Això també serà així per als Ferrocarrils de la Generalitat.

També s'ha arribat a un acord per al transport de carretera, que es manté com en la vaga del 2002, amb entre un i tres serveis, en tots dos sentits, en funció del nombre de serveis diaris habituals. I finalment, en el transport marítim es garanteix el servei entre la Península i les illes i Ceuta i Melilla.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut