El president del PNB, Iñigo Urkullu (Foto: Reuters)
El president del PNB, Iñigo Urkullu (Foto: Reuters)
Madrid

El PSOE traspassa les polítiques d'ocupació al País Basc i facilita el suport del PNB als pressupostos

El PSOE i el PNB han tancat un acord per al traspàs de les polítiques actives d'ocupació al País Basc, situació que és el pas previ a la negociació d'un acord per a la tramitació parlamentària dels pressupostos generals de l'Estat pel 2011. El traspàs s'ha xifrat en 472 milions d'euros i era una reivindicació històrica dels nacionalistes bascos, que el demanaven des del 1988. El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres els comptes de l'Estat, que s'han de votar el 19 d'octubre al Congrés.

Actualitzat
El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha confirmat des del Congrés un pacte que ha qualificat de "fet històric". El valor del traspàs, 472 milions d'euros, satisfà "íntegrament" les demandes dels nacionalistes bascos, que durant la negociació van xifrar la suma en una forquilla entre 450 i 480 milions.

Malgrat el pacte, Urkullu ha matisat que l'acord no suposa cap xec en blanc al govern espanyol per aprovar els pressupostos del 2011, tot i que sí que hi ha predisposició i s'obren les negociacions per parlar-ne.

A partir de l'1 de gener del 2011, els 472 milions de les polítiques d'ocupació es descomptaran de la quota basca.

Per aprovar els comptes no cal majoria absoluta al Congrés, que són 176 diputats, sinó més vots positius que negatius. Els sis diputats del PNB i els 169 del PSOE sumen 175 vots. Per això els socialistes continuen buscant suports a Coalició Canària i UPN.
Anar al contingut