Un cibernauta davant un ordinador portàtil assegut a terra. (foto: Flicr/Bombardier).
L'exèrcit nord-americà assegura que no utilitzarà el programari als Estats Units. (foto: Flicr/Bombardier).
Madrid

Sis milions d'ordinadors queden engegats cada nit al conjunt d'Espanya

Qui apaga l'ordinador quan ha acabat la feina? Potser a casa sí que es porta a terme el procés sencer, però a la feina molt sovint els ordinadors queden engegats. Tota la nit. Més de dotze hores. Malbaratant energia.

Actualitzat
Quatre de cada deu usuaris no apaguen l'ordinador i aquest hàbit podria incrementar la factura fins a 45 euros l'any, segons un informe de l'empresa Spamfighter. Si es multiplica aquest nombre per un gran volum d'ordinadors personals disponibles en una empresa mitjana, la xifra comença a adquirir proporcions rellevants.

Segons aquesta empresa, al conjunt d'Espanya hi podria haver cada nit més de sis milions d'ordinadors connectats, tota la nit, sense que els faci servir ningú. Un portaveu de l'empresa destaca que no és l'únic lloc del món on això passa.

Els usuaris gairebé sempre donen la mateixa explicació. L'ordinador costa molt d'engegar cada matí i no l'apaguen per evitar aquesta espera de llargs minuts mentre l'aparell es connecta a la xarxa de l'empresa i s'activa del tot.

Aquesta és, si més no, l'explicació que donen prop de la tercera part dels usuaris. Un deu per cent admeten que hi ha un altre motiu per deixar-lo engegat. Ells ja no treballen però l'ordinador, sí. Descarrega imatges o música i aquest sol ser el cas de molts ordinadors domèstics emprats per adolescents. Hi ha un 40% de respostes que resulten una mica sorprenents: estan convençuts que el seu ordinador s'apaga tot sol. L'estalvi de pantalla enfosqueix el monitor, però, com és obvi, no apaga l'aparell.

Carregadors de mòbil

També se sap que deixar els carregadors de mòbil connectats és un altre hàbit que augmenta el consum d'energia. Tots els aparells que queden connectats consumeixen una quantitat d'energia. És molt complicat desendollar cada dia el televisor o altres electrodomèstics, però els carregadors de mòbil, els ordinadors i altres aparells petits sí que podrien desconnectar-se de la xarxa elèctrica. Es calcula que, si s'actués amb més cura considerant aquest fets, es podria estalviar prop del deu per cent de la factura anual.






Anar al contingut