Barcelona

Treball dicta uns serveis mínims del 25% per a metro, bus, ferrocarrils i Rodalies en hora punta

Els serveis mínims en el transport públic a Catalunya per a la vaga general del 29 de setembre permetran la circulació del 25% en hora punta -de 06.30 a 09.30 i de 17.00 a 20.00 hores- per itinerari en metro, autobús, tramvia, ferrocarrils de la Generalitat i trens de Rodalies de Renfe. Aquest acord suposa recuperar el pacte que van tancar el 2006 els sindicats i els titulars d'aquests mitjans de transport, amb l'excepció de les Rodalies de Renfe, que ara depenen de la Generalitat i abans del Ministeri de Foment. La consellera de Treball, Mar Serna, ha firmat aquesta tarda l'ordre dels serveis mínims.

Actualitzat
El Departament de Treball ha dictat l'ordre de serveis mínims davant de la convocatòria de vaga general feta pels sindicats pel proper dimecres, 29 de setembre, per tal de garantir els serveis essencials per a les persones i l'exercici legítim del dret de vaga.

El Departament de Treball s'ha reunit abans de dictar l'ordre de serveis mínims amb tots els sindicats convocants de la vaga i amb les associacions empresarials més representatives de Catalunya per escoltar les seves propostes. Un cop escoltades totes les parts, el Departament de Treball ha procedit a fixar els serveis mínims que s'han de prestar el dia de la vaga general en l'àmbit de les competències que són titularitat de la Generalitat de Catalunya.

Assistència sanitària a centres i establiments sanitaris assistencials de titularitat pública i privada

Es garanteix el funcionament normal en:
Serveis d'urgències.
Unitats especials (UCI, UVI, unitats coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i radioteràpia-quimioteràpia i altres d'urgència vital).
Activitat quirúrgica inajornable i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents.
Atenció als malalts ingressats, tant assistencial com bàsica d'infermeria i hotelera.
Neteja de les àrees d'alt risc (quiròfans, unitats de grans cremats, prematurs, UCI i UVI, sales de parts, unitats d'infecciosos i d'immunodeprimits, laboratori d'urgències, cuines...).
Transport sanitari per atendre les urgències.
Coordinació d'urgències i sistemes d'emergències.

Transport de viatgers urbà i interurbà

En el cas dels Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) –metro i autobusos–, els Ferrocarrils de la Generalitat, el TRAM i les empreses que presten els serveis de transport de viatgers per carretera circularan un 25% dels trens i dels autobusos durant les hores punta (des de les 06.30 fins a les 09.30 hores al matí i des de les 17 fins a les 20 hores a la tarda).

En el cas del servei de Rodalies de Catalunya operat per Renfe, circularan un 25% dels trens en les hores punta (des de les 06.30 fins a les 09.30 hores al matí i des de les 17 fins a les 20.00 hores a la tarda).
El servei de llançadora de les terminals de l'aeroport funcionarà al 50% durant tota la jornada.

Transport de mercaderies per carretera

Els serveis mínims garanteixen els subministraments sanitaris i el transport dels productes peribles que per les seves característiques no es puguin conservar durant més de 24 hores.

Centres docents públics i privats concertats no universitaris i llars d'infants

Centres d'ensenyament infantil i de Primària (3 a 12 anys): una persona de l'equip directiu i un docent per cada sis aules.
Llars d'infants (0 a 3 anys): una persona de l'equip directiu i el 25% de la plantilla.

Centres d'atenció i gestió de trucades d'urgències i emergències com les sanitàries, de policia, d'ordre públic, de violència de gènere, de protecció civil, de bombers, de salvament marítim, elèctriques, d'aigua i gas, d'informació de trànsit

El servei es prestarà amb el personal necessari i imprescindible per poder realitzar les comunicacions de la forma habitual.

Subministrament d'energia elèctrica, de gas, d'abastament d'aigua potable, d'evacuació, de tractament d'aigües residuals i enllumenat públic

Funcionament normal de les instal·lacions i reparació de les avaries urgents.

Empreses que realitzen funcions d'assistència i serveis socials

· El servei de menjadors socials: personal imprescindible per la prestació del servei.
· Ajuda a domicili: s'han de prestar els serveis urgents, necessaris i inajornables.
· Residències de persones amb disminució: servei habitual en règim de festiu.
· Residències per a la gent gran: servei habitual en règim de festiu.
· El servei de comunitats infantils/juvenils: el manteniment dels serveis habituals per part del personal educatiu d'assistència directa al menor i serveis habituals del personal de cuina, transport i vigilància.
· Centres d'atenció especial, residències, pisos-llar: només el personal necessari per garantir els serveis que es presten en un dia festiu.
· Centres de dia: funcionament normal en el servei de restauració i 50% en la resta de serveis.
· Teleassistència: servei habitual de teleoperadors i personal assistencial.

Administració de la Generalitat de Catalunya

Serveis comuns a tots els centres de treball
Personal directiu: una persona per unitat orgànica o centre de treball.
Serveis de registre de documents (o bé oficines d'atenció ciutadana), serveis de control d'accés i serveis de telefonia.
Si el centre té fins a 100 treballadors: 3 persones.
Si el centre té més de 100 treballadors: 4 persones.
Serveis que tramitin actuacions amb terminis preclusius o que pel seu incompliment puguin provocar la pèrdua o perjudicis greus de drets o interessos de tercers: una persona per servei afectat.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut