Madrid

El preu de la llum es pot encarir a partir del mes que ve al voltant d'un 2%

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha admès que la tarifa de la llum podria pujar aquest octubre. Ja havia de passar al juliol, però el govern central va pactar amb el PP congelar-ne el preu. El ministre no ha dit quin en serà l'increment, però segons els últims càlculs, la pujada podria ser del voltant d'un 2%.

Actualitzat
L'abast final de l'increment dependrà d'un sistema de càlcul enrevessat. Una part la marca el govern, i serveix per compensar les elèctriques per, en teoria, cobrar l'electricitat més barata del que realment costa produir-la. El govern no tocarà aquest tram de la factura, però queda l'altre, que depèn del preu de mercat que s'ha decidit aquest dimarts mitjançant subhasta. 

És una subhasta que la mateixa Comissió de l'Energia -presidida per Maite Costa- considera poc competitiva, perquè en moltes ocasions qui produeix electricitat i qui la compra per distribuir-la és la mateixa empresa. D'acord amb el resultat d'aquest dimarts, i segons els primers càlculs, la factura de la llum podria pujar al voltant d'un 2% aquest octubre.

El cost de l'electricitat ha viscut alts i baixos al llarg dels darrers anys. L'any 2008 va pujar un 60% i va tocar màxims, però la factura no va encarir-se en la mateixa proporció. Amb la crisi, la demanda ha baixat, però els preus tornen a pujar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut