Internet

Twitter resol al cap d'unes hores l'atac d'un virus que actuava sense necessitat de clicar sobre un enllaç

Twitter s'ha vist afectat per un virus que actuava sense necessitat de clicar sobre cap enllaç. N'hi havia prou de passar-hi el ratolí pel damunt perquè s'activés el programa maliciós i com a primera conseqüència es repliqués en forma d'un "tuit" involuntari que s'enviava a nom de l'usuari afectat.

Actualitzat
D'aquesta manera, s'ha estès amb gran rapidesa i ha afectat milers i milers de persones. La BBC destacava que entre els perjudicats hi ha Sarah Brown, l'esposa de l'exprimer ministre britànic.

La reconstrucció dels fets fa creure que hi ha hagut un desenvolupador que ha enviat el missatge que contenia un codi que aprofitava un buit en el sistema de Twitter per transmetre instruccions. Després, algú altre hauria aprofitat aquest codi per a altres finalitats i hi ha hagut redireccionaments cap a llocs de contingut pornogràfic.

Vulnerables

Twitter ha reconegut l'aquest atac i al cap d'unes hores ha fet saber que ja s'havia resolt, exactament a tres quarts de quatre, però els creadors del "cuc" entenen que és una lliçó que l'empresa hauria de considerar. Ja va ser víctima d'un altre atac l'abril del 2009 i les proves de vulnerabilitat no ajuden una empresa que encara viu de finançament i necessita trobar la manera exacta de convertir un servei molt popular en un gran negoci.

El risc més gran, segons explica als mitjans l'expert en seguretat Graham Cluley, és que si el punt d'entrada persistís, podria arribar a servir per introduir programari maliciós als mateixos ordinadors, amb captura de dades o altres actuacions perjudicials. Sophos, l'empresa de Cluley, ha difós un vídeo explicant amb brevetat la situació.

Reaccions

Els usuaris s'han estat fent preguntes bona part del matí, fins que han pogut compartir les respostes, i les etiquetes "twittervirus", arreu del món, i "twitterfail", registrat per l'agregador Twit.cat, han aplegat desenes de missatges.

De tota manera, seria prematur pretendre esbrinar si hi ha hagut usuaris que hagin abandonat el servei a causa d'aquesta situació. Com que ha estat un episodi d'hores, podria ser que bona part dels usuaris no n'hagin estat afectats o que ho considerin un risc menor. Sembla que els usuaris que feien anar aplicacions de tercers, com ara TweetDeck, que s'encarreguen d'endreçar els missatges i permeten enviar-ne, no han tingut les conseqüències de l'atac.
Anar al contingut