Manifestació pels carrers de Londres presidida per desenes de pancartes. (Foto: Reuters)
Molts manifestants han portat la seva pancarta amb retret al Papa i al Vaticà. (Foto: Reuters)
Londres

Milers de persones es manifesten a Londres contra la visita del Papa

Rebuig al Papa pels carrers de Londres. Milers de persones s'han manifestat a la capital britànica contra la visita del Papa, centrant-se sobretot en la denúncia pels casos de pedofília i els drets de les dones i del homosexuals. La protesta l'ha convocada una coalició de grups feministes, gais i a favor dels drets humans, que critiquen que s'hagi donat al viatge de Benet XVI el tractament de visita d'Estat. Els manifestants han marxat amb lemes com "El Papa protegeix capellans pederastes" i "L'oposició del Papa als condons mata gent". La manifestació ha començat a Hyde Park i ha acabat sense incidents a Downing Street.

Actualitzat
El centre de Londres ha estat l'escenari del rebuig a la visita del Papa. Fins ara diverses veus s'havien pronunciat en contra del viatge de Benet XVI, però no hi havia hagut cap mostra multitudinària de desacord. Milers de persones -10.000 segons els organitzadors i 2.000 segons la policia- han respost a la convocatòria de diverses organitzacions pels drets de les dones i dels homosexuals, i han marxat pels carrers de la capital anglesa.

La marxa ha arrencat a Hyde Park, on el Papa ha de celebrar una vigília d'oració, i s'ha dirigit a Downing Street, residència del primer ministre, David Cameron, per denunciar que s'hagi donat al viatge de Benet XVI el rang de visita d'Estat.

La marxa ha tingut un caràcter festiu però amb missatges molt contundents contra el Vaticà. Algunes pancartes tenen lemes com "L'oposició del Papa als condons mata la gent", "El Papa protegeix els capellans pederastes" o "Si tolereu això ara, els vostres fills seran els propers".

A la marxa hi han participat víctimes d'abusos que han denunciat les pràctiques d'alguns capellans de l'església catòlica. L'activista Peter Tatchell no s'ha donat per satisfet amb l'homilia de Benet XVI a la catedral de Westminster en la qual ha expressat el seu "profund dolor" per les víctimes d'abusos sexuals. Tatchell critica que "el Papa segueix disculpant-se pels errors dels altres i no pels propis" i li reclama que "lliuri a la policia de tot el món els documents que té sobre sacerdots pedòfils".

Trobada privada amb víctimes d'abusos

Mentre la manifestació transcorria pel centre de Londres, Benet XVI s'ha reunit dissabte a la tarda amb cinc víctimes britàniques que han patit abusos sexuals per part de capellans pederastes i ha expressat la seva "vergonya i humiliació pel seu patiment i el de les seves famílies".

Els ha dedicat entre 30 i 40 minuts, més temps que a David Cameron, i la reunió ha estat privada. El Papa ha resat per les víctimes i ha dit que l'església catòlica "continua posant en marxa" mesures per verificar les acusacions i col·labora "de prop amb les autoritats civils per entregar els religiosos acusats d'aquests crims a la justícia".

L'activista dels drets humans Peter Tatchell ha criticat les pregàries del pontífex a Westminster i l'ha acusat de "disculpar-se pels errors dels altres però no pels seus" i l'ha acusat de "còmplice" dels sacerdots pedòfils perquè no entrega a la policia els "documents que té sobre ells".


Anar al contingut