Madrid

La localitat valenciana de Zarra és la primera opció per acollir el magatzem de residus nuclears

La incògnita sobre la ciutat que acollirà el magatzem de residus nuclears es revelarà divendres que ve, tot i que ja n'hi ha algunes pistes. El govern valencià dóna per fet que la localitat de Zarra serà l'escollida i hi ha anunciat al·legacions. L'executiu espanyol reconeix que aquest municipi valencià n'és, de moment, la primera opció, però Maria Teresa Fernández de la Vega ha afegit que s'han demanat informes complementaris i que la decisió definitiva no es prendrà fins al pròxim consell de ministres. Segons ha pogut saber TV3, la segona ciutat amb més probabilitats és Ascó, una ubicació que té el suport de l'Ajuntament però el rebuig del Parlament i bona part del territori.

Actualitzat
El magatzem de residus nuclears tindrà destinació definitiva en una setmana tot i que ja hi ha pistes de cap a on pot anar la decisió de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

El govern valencià ha anunciat aquest divendres al migdia que Zarra és la localitat escollida, una informació que havia avançat Catalunya Ràdio a partir de dades de fonts socialistes. Tot i això, haurem d'esperar a divendres vinent per tenir la confirmació de La Moncloa, ja que la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, ha explicat que la decisió encara no està presa i que l'executiu espanyol ha demanat informes complementaris.

La Generalitat Valenciana, però, ja ho dóna per fet. Tant és així que ja ha anunciat que presentarà al·legacions a la decisió, que defensava l'Ajuntament d'aquesta localitat i que compta amb el rebuig i les al·legacions del govern valencià. Zarra, de 500 habitants, és a prop de la central nuclear de Cofrents.

Si es confirmés que Zarra serà finalment la ubicació del magatzem de residus nuclears, el govern espanyol hauria descartat Ascó, que figurava com una de les candidates. De fet, fonts del govern de la Generalitat han explicat a Catalunya Ràdio que l'executiu que presideix José Luis Rodríguez Zapatero els ha assegurat que la instal·lació no anirà a Ascó.

Madrid diu que no hi ha encara una decisió en ferm

La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, ha explicat que encara no hi ha cap decisió en ferm, que l'executiu ha demanat més informes sobre les vuit candidates i que la ubicació definitiva no se sabrà fins divendres vinent.

De la Vega, però, ha reconegut que Zarra és la millor posicionada, ja que és la primera opció en un informe tècnic elaborat per una comissió interministerial. El govern espanyol, però, ha demanat ara informes jurídics, que podran condicionar també una decisió que es prendrà divendres vinent en el pròxim consell de ministres.

Ascó, la segona opció

Segons ha pogut saber TV3, Ascó és la segona opció que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero estudia per acollir aquesta instal·lació. L'Ajuntament d'aquesta localitat de la Ribera d'Ebre hi va presentar candidatura, malgrat l'oposició del govern català, el Parlament i de bona part del territori. De fet, el Parlament de Catalunya, amb el suport del PSC, ERC, ICV i CiU, i l'abstenció del PP i el Grup Mixt, va aprovar una resolució en què demanava que la instal·lació no s'ubiqués a Catalunya. La candidatura també va provocar protestes al carrer.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut