Edimburg

El Papa reconeix la lentitud del Vaticà per afrontar els escàndols de pederàstia abans d'aterrar a Londres

El papa Benet XVI ha començat una visita d'estat de quatre dies al Regne Unit que està envoltada de polèmica, sobretot pels escàndols de pederàstia. En un comunicat emès des del mateix avió que l'ha dut a Edimburg, a Escòcia, el pontífex ha reconegut que l'Església catòlica no ha estat prou ràpida a l'hora d'afrontar els casos d'abusos sexuals. La capital escocesa ha estat la primera escala d'una visita de quatre dies en què el Sant Pare vol estrènyer vincles amb els anglicans. El Papa ha estat rebut a peu de pista pel duc d'Edimburg i després s'ha reunit amb la seva dona, la reina d'Anglaterra, Isabel II. A la tarda ha rebut el primer bany de masses en una missa multitudinària a Glasgow.

Actualitzat
Benet XVI ha reconegut que l'Església catòlica no ha estat prou vigilant, ràpida i decisiva a l'hora d'afrontar els casos d'abusos sexuals a menors per part de sacerdots. Ho ha fet a bord de l'avió que el portava al Regne Unit, en la primera visita d'un papa des de fa 28 anys. Benet XVI visitarà Escòcia i Anglaterra durant quatre dies.

El Sant Pare ha arribat passades les onze del matí a Edimburg, on l'ha rebut Isabel II, cap de l'Església anglicana.

Joseph Ratzinger ha oficiat a la tarda una missa en un parc de Glasgow davant de cent mil persones, segons l'organització, que ha destacat que l'aforament ha arribat al màxim permès. D'aquesta manera ha intentat treure ferro al fet que la visita de Benet XVI no ha aixecat tanta expectació com el viatge pastoral que va fer Joan Pau II el 1982.

Visita històrica a Westminster

El Papa ha marxat cap a Londres, on ha arribat aquesta divendres. Ratzinger assistirà a una missa a la catedral anglicana de Westminster. El Papa ha de participar en un acte religiós al temple més important de l'Església anglicana i es convertirà en el primer bisbe de Roma que visita el lloc. Westminster és el temple on la majoria dels monarques anglesos han estat coronats des del 1066, inclòs el rei Enric VIII, responsable de la ruptura d'Anglaterra amb Roma.

Fins dissabte no es reunirà amb el primer ministre britànic, David Cameron, que des del lloc web del 10 de Downing Street li ha desitjat una "càlida benvinguda" davant una visita "històrica i increïblement important".

El moment culminant de la visita del Papa serà diumenge, amb la canonització, a Birmingham, del cardenal John Henry Newman, un anglicà convertit al catolicisme. De fet, el Papa vol reforçar els lligams amb els anglicans i allargar la mà als milers de creients que consideren que l'Església anglicana és massa oberta en temes com l'ordenació de dones i homosexuals com a bisbes.

Crítiques de diverses bandes


No es descarta que Joseph Ratzinger es reuneixi amb algunes de les víctimes d'abusos sexuals per part de capellans, com ja va fer als Estats Units o a Austràlia. L'escàndol ha sacsejat tant la Gran Bretanya com, sobretot, la veïna Irlanda.

Les víctimes no són les úniques que han protestat per la visita papal. Més de 50 personalitats britàniques han publicat una carta al diari "The Guardian" en què es queixen que el Papa no es mereix tantes atencions perquè "lidera un estat i una organització que és responsable d'activitats condemnables", entre les quals citen l'oposició a l'ús de preservatius, la negació de l'avortament o l'ocultació dels abusos de menors per part de sacerdots. 

Alguns estudis d'opinió apunten que el 70% dels britànics estan contra aquesta visita pel cost que suposa per a una societat on només hi ha un 10% de catòlics. Al Regne Unit hi ha uns sis milions de catòlics. Les tres misses a l'aire lliure que hi farà el Papa seran el millor termòmetre per mesurar la fe en aquest país i el dany que els casos de sacerdots pederastes ha pogut causar.

"El Tercer Món", segons un assessor del Papa

L'ambient també s'ha escalfat per les declaracions del cardenal Walter Kasper, assessor del Papa, que en una entrevista a Alemanya va afirmat que el Regne Unit és un país "del Tercer Món" perquè s'hi viu "un nou ateisme agressiu" que manté "discriminats" els catòlics.

Walter, que havia de tenir un paper destacat en la visita, no acompanyarà finalment Benet XVI durant el viatge. El Vaticà, però, ha assegurat que es quedarà a casa per "motius de salut".

Retiren l'anunci d'una monja embarassada

Un altre motiu de polèmica ha estat l'anunci que una marca de gelats italiana va penjar al voltant de l'abadia de Westminster, a Londres, i en dues revistes, en què es veu una monja embarassada degustant una especialitat. Les autoritats britàniques de regulació de la publicitat han censurat el cartell amb l'argument que era ofensiu per als valors catòlics. L'anunci proclamava que el gelat havia estat "concebut immaculadament".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut