Imatge d'arxiu del primer Aplec per a la Inedependència d'Arenys de Munt.
Imatge d'arxiu del primer Aplec per a la Inedependència d'Arenys de Munt.
Arenys de Munt

Els partits sobiranistes es comprometen a portar al Parlament un referèndum sobre la independència

Ha passat un any de la primera consulta popular sobre la independència, la que es va fer a Arenys de Munt el 13 de setembre del 2009 i que després s'ha secundat a 500 municipis més. Per commemorar l'esperit d'aquella jornada s'ha fet un aplec independentista. Els partits que hi han participat, entre els quals hi havia Esquerra, Reagrupament, Solidaritat i les CUP, han firmat un manifest anomenat el Compromís d'Arenys de Munt, segons el qual es comprometen a proposar al Parlament un referèndum vinculant sobre la independència i reclamen el suport de l'ONU al dret de l'autodeterminació de Catalunya.

Actualitzat
El primer Aplec per la Independència ha concentrat les diferents plataformes i partits sobiranistes en un acte amb un toc clarament reivindicatiu i cultural. El doctor Moisès Broggi l'ha obert amb la lectura d'un manifest i s'han fet activitats amb música, balls populars, senyeres i estelades. També hi ha hagut diverses intervencions, com la d'una representant de la comissió organitzadora de la consulta independentista a Tarragona, ciutat que preveu fer el referèndum el 17 d'octubre.

El punt culminant de la cita ha estat la signatura del Compromís d'Arenys de Munt. Representants de tots els partits presents s'han compromès a portar al Parlament català una proposta de referèndum sobre la independència la legislatura que ve. A més, han fet una crida a la unitat de tots ells de cara a les eleccions i han demanat el suport de la comunitat internacional al dret d'autodeterminació.

Hi eren els líders de Reagrupament i Solidaritat, Joan Carretero i Joan Laporta, sobre els quals s'han posat totes les mirades, amb una insistent petició perquè vagin junts a les eleccions. Per Esquerra no hi ha assistit cap primera figura i la formació hi ha enviat el seu eurodiputat Oriol Junqueras.

És un aplec que es preveu repetir cada diumenge després de la Diada. Per recordar aquella primera consulta, també s'ha erigit un monument a la independència format per quatre columnes de ferro.
Anar al contingut