Barcelona

Milers de persones es manifesten al centre de Barcelona per reclamar la independència de Catalunya

El sentiment català s'ha passejat pel centre de Barcelona dissabte a la tarda en una manifestació amb motiu de l'Onze de Setembre. Les entitats i plataformes independentistes i sobiranistes convocants han encapçalat, com és tradicional, la marxa, que ha aplegat milers de persones i ha començat amb tres quarts d'hora de retard a la plaça d'Urquinaona. Com a novetat, aquest any, a banda de representats d'Esquerra Republicana de Catalunya, hi han participat Solidaritat Catalana, la formació que encapçala Joan Laporta, i Reagrupament Independentista, de Joan Carretero.

Actualitzat
El moment més reivindicatiu de la Diada ha arribat amb les manifestacions independentistes, en un moment que coexisteixen i emergeixen diverses formacions polítiques que ocupen aquest espai. Més de trenta entitats convocants, que portaven pancartes i estelades, han protagonitzat la marxa pels carrers de Barcelona durant dues hores, des de la plaça d'Urquinaona fins a l'arc de Triomf. Aquest any hi han assistit les noves formacions independentistes de Joan Carretero i Joan Laporta. Aquest ha abandonat la concentració quan encara no havia començat la marxa per anar al Camp Nou a veure el Barça. La comitiva acabava amb la delegació d'Esquerra Republicana. En arribar al parc de la Ciutadella, s'ha llegit el manifest "Som una nació, volem un estat propi".

Pancartes per a tots els gustos


Durant la manifestació, cada agrupació portava el seu missatge a la capçalera. Plataforma pel Dret a Decidir ha repetit lema -"Som una nació, volem un estat propi"- mentre que Esquerra aixecava la mà per dir adéu a Espanya. Esquerra Unida Alternativa reclamava "més drets nacionals". Els nous partits com Reagrupament, aliats amb  Suma Independència, i no gaire lluny Solidaritat per la Independència, amb Joan Laporta i la resta de candidats, portaven missatges en clau electoral. Una representació d'Arenys de Munt, on van néixer les consultes independentistes, recordava que són "el bressol de la independència". Aquest diumenge, els d'Arenys celebren el primer Aplec per la Independència, un any després de la primera consulta popular.

Cremes durant la marxa

El col·lectiu Esquerra Independentista del Barcelonès, sota les sigles del qual hi ha grups com Maulets, ha cremat una reproducció de la Constitució espanyola al principi de la manifestació. Un cop ha acabat la marxa, ha seguit fins al fossar de les Moreres, on dos encaputxats han cremat una foto del rei Joan Carles.

Manifestacions a més ciutats catalanes


A més de Barcelona, també s'han fet manifestacions independentistes en altres ciutats de Catalunya. Lleida ha sortit al carrer i ho ha fet per partida doble. Mig miler de persones han participat en la manifestació de l'esquerra independentista que ha estat convocada per la CUP, Maulets i l'Assemblea de Joves de Lleida (AJLL). Els actes han transcorregut sense incidències per carrers de l'eix comercial de la ciutat i han finalitzat a l'avinguda de Blondel, amb parlaments de les organitzacions convocants. Els col·lectius de l'esquerra independentista s'han desmarcat de l'altra manifestació que ha tingut lloc aquest Onze de Setembre a Lleida amb el suport dels partits parlamentaris, a excepció del PP, i que ha tingut el lema "Som una nació. Nosaltres decidim". Ha aplegat unes 1.500 persones.

A Girona, la marxa ha tingut dues capçaleres diferents, una d'unitària, amb partits, sindicats i entitats culturals, i l'altra convocada per la CUP. Enmig d'un ambient festiu, entre 1.500 i 5.000 persones, segons les fonts, la manifestació va circular pel centre de la ciutat, en una de les convocatòries més nombroses dels últims anys.

A Reus, al voltant d'un miler de persones han desfilat pels carrers del centre amb el lema "Cap Estatut ens farà lliures". Durant la manifestació, convocada per una vintena d'associacions i plataformes independentistes del Camp de Tarragona, s'han pogut sentir crits en contra dels polítics i a favor del dret a decidir.

Concert per acabar la jornada


El final de Diada ha estat festiu i musical i s'ha celebrat un concert organitzat per Òmnium Cultural. Els Pets i Els Amics de les Arts han ofert un concert davant de 5.000 assistents a l'arc de Triomf de Barcelona. El cantant d'Els Pets, Lluís Gavaldà, ha assegurat que aquest era un gran colofó per a la Diada i s'han acomiadat amb les cançons "Bon dia" i "Jo vull ser rei".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut