Nova York

Obama afirma que els EUA no estan ni estaran en guerra amb l'islam en la commemoració de l'11-S

Els Estats Units han recordat aquest 11 de setembre les prop de 3.000 víctimes dels atemptats contra les Torres Bessones i el Pentàgon del 2001. Enguany aquest aniversari s'ha vist enterbolit per la polèmica, d'una banda pel projecte de construcció d'una mesquita a tocar de la Zona Zero de Nova York i, de l'altra, per l'amenaça, finalment desactivada, del pastor evangèlic de Florida Terry Jones de cremar exemplars de l'Alcorà. Els familiars de les víctimes es mostren dividits, mentre que Obama ha afirmat que els Estats Units no estan en guerra amb l'islam ni ho estaran.

Actualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha encapçalat des de Washington les cerimònies de commemoració dels atemptats de l'11 de setembre amb un minut de silenci just en el moment en què hi va haver el primer impacte de l'avió segrestat contra una de les Torres Bessones. També ha recordat les víctimes a la seu del Pentàgon, a Washington, on 189 persones van morir en un dels atemptats.

Obama ha rebutjat que la commemoració de l'11-S serveixi per promoure la intolerància religiosa i ha assegurat: "No estem en guerra amb l'islam ni ho estarem. No va ser una religió la que ens va atacar aquell dia de setembre. Va ser Al-Qaeda, una penosa banda d'homes que perverteixen la religió." En el discurs radiofònic dels dissabtes, Obama ha reclamat "unitat de país i rebuig a qui intenta dividir-nos", sense fer una referència explícita a la polèmica generada.

La primera dama, Michelle Obama, ha viatjat amb la seva antecessora, Laura Bush, a Shanksville, a Pennsilvània, on es va estavellar un quart avió, l'United 93, els passatgers del qual es van revelar contra els segrestadors de l'aparell i van impedir que arribessin al seu objectiu.

Cerimònia i protestes a Nova York

Nou anys després d'aquell fatídic 11 de setembre, la ciutat de Nova York viu amb més intensitat que mai el record de l'atac contra les Torres Bessones. La intenció de construir una mesquita a prop d'on va passar la tragèdia, a l'anomenada Zona Zero, ha exaltat els ànims. Les famílies de les víctimes estan dividides i les posicions són més extremes després de l'aparició en escena del pastor de Florida Terry Jones, que condicionava la suspensió de la crema d'alcorans que havia convocat a un canvi d'emplaçament del centre de culte. El clima de controvèrsia s'ha rebaixat un cop Terry Jones ha anunciat que no pensa cremar els alcorans ni avui ni mai.

El reverend és a Nova York amb la intenció de reunir-se amb l'imam de la ciutat per tractar de la construcció de la mesquita a la Zona Zero, però la trobada encara no està clar que s'acabi duent a terme.

A la Zona Zero, s'ha celebrat la cerimònia principal, amb la lectura dels noms, per part de familiars, de les 2.752 víctimes que van morir en l'atac a les Torres Bessones. Les campanes han repicat i s'ha fet una ofrena floral en una font que hi ha al davant d'on hi havia una de les torres ensorrades. Hi ha assistit en representació del govern el vicepresident, Joe Biden.

No gaire lluny d'on es vessaven llàgrimes per les víctimes continuaven les manifestacions a favor i en contra de l'oratori musulmà projectat a prop de la Zona Zero, amb frases del tipus: "No cal cremar alcorans, només prohibir-los." D'altres, en canvi, invocaven la tolerància religiosa nord-americana i, uns metres més enllà, el portador d'una creu amb rodes criticava Obama per defensar l'oratori.

Enmig de tot aquest enrenou, el rector de l'Església catòlica que hi ha a tocar del centre musulmà afirmava que el centre de cap manera és una provocació, que el consell del barri va votar-hi a favor, i ha atribuït el creixement del discurs de la por a l'època d'incertesa i turbulència econòmica que vivim.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut