Barcelona

Més de 70 carrers de Barcelona van canviar de nom durant la Guerra Civil

En els més de 250 anys del barri de la Barceloneta hi ha molts elements històrics que no sempre estan a la vista. És el cas d'una pintada de fa 74 anys que ha estat restaurada recentment i que és un testimoni del temps de la Guerra Civil. En una cantonada, l'historiador Dani Cortijo, autor del blog "Altres Barcelones" va trobar la pintada que semblava dir "Miquel Pedrola", el nom d'un milicià del POUM que va perdre la vida al front d'Aragó. Els veïns, quan s'assabenten de la mort del jove de 16 anys, van canviar el nom del carrer de Sant Miquel per Miquel Pedrola. Aquest cas només és un dels més de 70 carrers de la ciutat de Barcelona que van canviar de nom de manera oficial durant els anys de la Guerra Civil.

Actualitzat
Ja sigui per la voluntat espontània dels veïns com per la decisió de faccions polítiques, els carrers de Barcelona van ser rebatejats durant la Guerra Civil amb denominacions ben insospitades: l'avinguda Meridiana era l'avinguda de la URSS, la plaça de la Sagrada Família era la plaça de l'Ucraïna, hi havia un carrer de l'Anarquia... Així fins a 71 carrers documentats.

Amb l'arribada de les tropes franquistes totes aquestes referències van ser eliminades, així com el nomenclàtor de l'època republicana: noms de carrers com Pi i Margall (passeig de Gràcia), Via Durruti (Via Laietana) o 14 d'abril (la Diagonal) van ser retirats.

Els darrers anys s'han pogut descobrir alguns vestigis d'aquests noms. L'any 2004, durant la restauració de l'església del Pi de Barcelona, es van trobar sota una capa de pintura una inscripció de l'agost de 1936, que donava el nom de Milicià desconegut a la plaça de Sant Josep Oriol.

I recentment la història s'ha tornat a repetir al carrer de Sant Miquel amb el nom de Miquel Pedrola. Després de la mort d'aquest jove idealista líder del POUM  durant la Guerra Civil, els veïns van fer pintades rebatejant el carrer amb el seu nom. L'any següent, en un homenatge multitudinari a Pedrola, s'hi van posar plaques amb el seu nom al costat de les pintades, que van canviar el nom oficialment. Amb la derrota de la guerra, aquestes plaques van ser retirades i les inscripcions es van tapar.

La pintada, però, ha tornat a aparèixer amb el temps i ara, després de la llarga reivindicació feta per Dani Cortijo i diverses associacions de veïns i entitats de la Barceloneta, l'Institut Municipal de Paisatge Urbà de Barcelona ha restaurat la que hi ha a la cantonada del carrer de Sant Miquel amb el carrer d'Escuder, de manera que quedarà ben protegida com un dels pocs testimonis de noms de carrer de la Guerra Civil.

Més informació d'elements de paisatge urbà de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut