Barcelona

La indústria editorial critica la venda de llibres de text digitals impulsada des del Departament d'Educació

Amb l'arribada del nou curs comença també una nova polèmica. El projecte EduCAT 1x1, impulsat pel Departament d'Educació, ha despertat crítiques entre la indústria editorial. Segons les llibreries i les editorials, els llibres de text digitals els provocaran una reducció important els seus ingressos anuals, una situació que, segons ells, els posa contra l'espasa i la paret.

Actualitzat
Llibreters i editors, crispats pels llibres de text digitals. La utilització d'aquest tipus de materials a les escoles, impulsats des del Departament d'Educació de la Generalitat a través del seu projecte EduCAT 1x1, ha desfermat les crítiques del sector. La indústria editorial considera que això els farà perdre molts diners i que aquesta iniciativa només respon a interessos "electoralistes".

Una mesura "precipitada"

Des del Gremi de Llibreters, a més, s'acusa la Conselleria de voler "tapar" les mancances del sistema educatiu amb ordinadors portàtils i material digital, i d'haver deixat fora de la plataforma de compres de llibres digitals la majoria de les llibreries.

En aquest sentit, el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, ha criticat amb duresa la gestió del departament, i l'acusa de permetre l'entrada a la plataforma des d'on es compraran els llibres digitals a "llibreries de conveniència" o a "empreses dedicades al món del programari introduïdes ara en el negoci". Segons Daura, aquest tipus d'actuació no és lícita, i "menys amb diners públics", i ha remarcat el malestar del sector perquè "les coses s'han fet amb un excés de precipitació, i donant poca informació als pares, professors i llibreters".

"A corre-cuita" i d'una manera "improvisada"


Per la seva banda, el Gremi d'Editors considera que s'ha volgut actuar de manera massa "ambiciosa" i que, malgrat aquesta mesura, la realitat a les escoles continuarà sent "molt millorable". També adverteixen que tot plegat s'ha volgut implantar "al màxim d'escoles possibles", i ha obligat a fer-ho "a corre-cuita" i de forma "improvisada" per poder-hi arribar a temps.

A més, segons el president del Gremi d'Editors, Antonio Garrido, el pla ha estat completament "mediatitzat" pels 30 euros de subvenció que el Departament d'Educació ha donat a cada alumne, fet que fa que "molts centres s'hagin volgut ajustar a aquest pressupost amb l'objectiu d'acostar-se molt a la gratuïtat", obligant les editorials a "fer un esforç enorme en la reducció de preus". Segons Garrido, això es traduirà en "pèrdues a curt termini" perquè amb aquesta mesura s'haurà d'oferir "el desenvolupament i la creació de nous continguts", així com "un servei de manteniment permanent durant tot el curs".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut