Nova Zelanda

Un terratrèmol de 7,2 graus a l'escala de Richter sacseja el sud de Nova Zelanda i causa danys materials greus

Un terratrèmol de 7,2 graus a l'escala de Richter ha sacsejat aquest divendres el sud de Nova Zelanda. L'epicentre del sisme s'ha localitzat a 12 quilòmetres sota el fons del mar, tot i que no s'hi han registrat alertes per tsunami, i ha causat danys materials greus a Christchurch, la segona ciutat del país -situada a l'Illa del Sud-, on viuen unes 380.000 persones. S'hi han registrat uns vint ferits lleus, però cap víctima mortal.

Actualitzat
Segons les primeres dades provisionals, el sisme ha durat uns quaranta segons, ha destrossat edificis i ha deixat sense electricitat, aigua i telèfon diverses zones de Christchurch i altres àrees del sud del país. Després d'aquest terratrèmol, s'han succeït diverses rèpliques de menys intensitat.

Decretat l'estat d'emergència

Les autoritats locals han hagut de decretar l'estat d'emergència i el toc de queda a la ciutat de Christchurch. De fet, la policia hi ha detingut diverses persones que han aprofitat la situació per assaltar les botigues que han quedat fetes malbé.

A més, com a mesura de precaució, s'ha tancat durant unes quantes hores l'aeroport de la ciutat i, el proper dilluns, les universitats no impartiran classes. Les autoritats també han habilitat diversos centres d'emergència per atendre les víctimes. Amb tot, i malgrat la intensitat del tremolor, no ha estat necessari decretar-hi una alerta per tsunami.

Sense víctimes mortals

El sisme ha causat una vintena de ferits lleus, però afortunadament no s'han registrat víctimes mortals. Una situació que el ministre de Defensa Civil del país, John Carter, ha celebrat. "Hem tingut molta sort", ha assegurat.

D'altra banda, el primer ministre neozelandès, John Key, s'ha desplaçat a la zona afectada per supervisar els danys i els equips d'emergència, que treballen per restablir el subministrament de l'electricitat i aigua, i el desplegament d'agents de la policia amb la missió d'evitar el pillatge. En aquest sentit, Key ha assegurat que "està resultant difícil mantenir la tranquil·litat entre els ciutadans després del sisme" però ha afegit que "la majoria dels residents de Christchurch han respost bé, malgrat alguns lamentables casos de saqueig".

Nova Zelanda té uns 14.000 tremolors l'any i es troba en una zona de risc de terratrèmols, tot i que només una mitjana de vint superen els 5 graus de l'escala de Richter. En aquest cas, el fort sisme, de 7,2 graus, una intensitat sense precedents registrats, hauria provocat danys per valor d'1 milió d'euros, segons les primeres estimacions oficials.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut