El físic britànic Stephen Hawking, en una imatge recent (Foto: Reuters)
El físic britànic Stephen Hawking, en una imatge recent (Foto: Reuters)
Londres

Hawking descarta la idea d'un déu creador de l'univers

El físic britànic Stephen Hawking afirma en un nou llibre que la física moderna exclou la possibilitat que Déu creés l'univers. Hawking afirma que de la mateixa manera que Charles Darwin va eliminar la necessitat d'un creador en el camp de la biologia, les noves teories científiques no deixen lloc al paper d'un creador de l'univers. A "The Grand Design", el científic sosté que el "big bang", la gran explosió que va donar origen al món, va ser una conseqüència inevitable de les lleis de la física. D'aquesta manera, renuncia a les opinions que anteriorment va expressar a la seva obra "Una breu història del temps", en què suggeria que no hi havia incompatibilitat entre l'existència d'un déu creador i la comprensió científica de l'univers.

Actualitzat
Hawking descarta la possibilitat d'un déu creador de l'univers en el seu nou llibre, "The Grand Design", del qual el diari "The Times" ha ofert alguns extractes. En aquesta obra, el físic britànic rebutja la hipòtesi d'Isaac Newton segons la qual l'univers no pot haver sorgit del caos gràcies exclusivament a les lleis de la naturalesa, sinó que Déu hi va haver d'intervenir.

Prèviament, al seu llibre "Una breu història del temps", publicat el 1988 i convertit ràpidament en un èxit de vendes, Hawking havia escrit que si s'arribés a descobrir una teoria completa per explicar l'origen de l'univers "seria el triomf definitiu de la raó humana, perquè aleshores coneixeríem la ment de Déu".

Hawking, que fins l'any passar ocupava a la universitat de Cambridge la mateixa plaça de professor de matemàtiques que va tenir Newton, sosté que el paper de Déu com a creador de l'univers ja va patir un primer cop molt dur el 1992. Aquell any es va observar per primer cop un planeta que girava en òrbita, com ho fa la Terra, però al voltant d'una estrella diferent del nostre Sol.

Vivim en un multiunivers?

"Això fa que les coincidències de les condicions planetàries del nostre sistema -la feliç combinació de distància Terra-Sol i massa solar- siguin molt menys singulars i no tan determinants com a prova que la Terra va ser dissenyada de forma curosa (per Déu) per a esplai dels humans", ha escrit Hawking. Per això, afegeix que és probable que existeixin no només altres planetes com la Terra, sinó també d'altres universos, és a dir un multiunivers. En opinió del científic, si la intenció de Déu era crear l'home, aquests altres universos serien completament redundants.

La teoria del tot

En el seu llibre, el físic britànic també afirma que la crítica està a prop d'elaborar una teoria del tot, un marc únic capaç d'explicar les propietats de la naturalesa. Segons recorda "The Times", això és el que han estat buscant els físics des d'Einsten, encara que fins ara ha estat impossible conciliar la teoria quàntica, que explica el món subatòmic, amb la de la gravetat, que explica la interacció dels objectes a escala còsmica.

Hawking conclou que l'anomenada teoria M, la proposició que unifica les diferents teories de les supercordes, podrà aconseguir aquest objectiu.
Anar al contingut