Xile

Comencen les tasques de perforació per alliberar els 33 miners atrapats a la mina de Xile

Pas important per alliberar els 33 miners atrapats a la mina xilena de San José. I és que aquest dilluns comencen les tasques de perforació. Primer es farà un forat semblant als altres tres que ja s'han excavat a la superfície i que s'usen per comunicar-s'hi. Després, la perforadora anirà ampliant el diàmetre del conducte fins que hi puguin passar els homes atrapats, als quals s'ha demanat que col·laborin retirant les roques que es desprenguin durant la perforació. D'altra banda, el govern xilè ja ha anunciat que busca noves possibilitats per reduir el temps d'evacuació. Una de les vies permetria alliberar-los a mitjans d'octubre.

Actualitzat
Tot a punt per començar a excavar el forat de 700 metres de profunditat i 66 centímetres de diàmetre per poder extreure, un per un, els 33 miners atrapats a San José. El primer pas serà fer un forat similar als tres que s'han excavat per comunicar-se amb els miners. Després el forat s'anirà ampliant. Es preveu que la perforació faci caure més de 3.000 tones de roca dins del pou. Per això s'ha demanat als miners que col·laborin i retirin les roques per evitar que es faci un tap. L'operació serà lenta, entre tres i quatre mesos.

Tanmateix, el ministre de Mines xilè, Laurence Golborne, ha anunciat que el govern estudia altres vies per accelerar el rescat. Una de les possibilitats permetria alliberar-los a mitjans d'octubre.

Sota terra, els miners han canviat d'assentament. Per recomanacions sanitàries, s'han desplaçat cap a un sector més profund i més sec del jaciment. A més, un dels atrapats s'ha encarregat de vacunar els seus companys del tètanus i la diftèria, i d'aquí a poc temps també ho farà de la grip i el pneumococ.

D'altra banda, els familiars, instal·lats al campament Esperanza, aixecat als voltants de la mina, envien missatges als miners. Tenen la intenció de viure-hi fins que s'acabi el rescat i és per això que el govern ha començat a organitzar activitats per fer-los l'espera tan agradable com sigui possible.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut