Al-Aaiun

Els activistes retinguts al Sàhara arriben al port de Las Palmas de Gran Canaria

Els catorze activistes espanyols que van participar dissabte en una manifestació no autoritzada a favor del poble saharaui han arribat a primera hora d'aquest dilluns al port de Las Palmas de Gran Canaria. Onze dels activistes van ser detinguts a Al-Aaiun, la capital del Sàhara Occidental, i van denunciar "agressions" per part de la policia marroquina. Els activistes s'han traslladat custodiats al port d'Al-Aaiun i han comptat amb seguretat dins el vaixell que els ha traslladat a Espanya.

Actualitzat
Els onze activistes retinguts al Marroc per haver participat dissabte a Al-Aaiun en una marxa no autoritzada a favor del poble sahraui ja són a les Canàries. Han arribat a primera hora d'aquest dilluns al port de Las Palmas de Gran Canaria després d'embarcar, cap a les onze de la nit, en un vaixell rumb a casa.

El trasllat dels catorze activistes que van participar en la marxa des de la Casa d'Espanya fins al port d'Al-Aaiun s'ha fet amb un fort desplegament policial i també al vaixell que els ha portat a Espanya anaven acompanyats de seguretat. Així ho van demanar els activistes per por de represàlies i després de denunciar "agressions" per part de la policia marroquina.

Els detinguts, activistes de l'associació canària Amigos del Pueblo Saharaui, van ser retinguts en una comissaria gairebé vuit hores, i després de ser interrogats. En la marxa hi participaven un total de catorze activistes, però tres van aconseguir escapar-se de la policia i evitar ser detinguts refugiant-se dins d'un hotel d'Al-Aaiun.

Afers Estrangers nega l'arrest domiciliari

Els activistes van ser confinats a la Casa d'Espanya d'Al-Aaiun. Asseguren que van estar sota arrest domiciliari, fet que va negar el Ministeri d'Afers Estrangers. La diplomàcia espanyola assegura en un comunicat que els activistes eren a la Casa d'Espanya "per decisió pròpia i recomanació de les autoritats locals".

Denuncien "agressions"

En declaracions a Catalunya Ràdio, el portaveu dels activistes, Anselmo Fariñas, va denunciar "agressions" per part de la policia marroquina en el moment de les detencions. Segons Fariñas, els agents marroquins van "actuar amb violència" i van "colpejar" alguns dels activistes per aturar la mobilització. Unes "agressions" que, segons Fariñas, han deixat almenys sis dels espanyols ferits i, tot i que cap de gravetat, han hagut de ser atesos a l'hospital.

A més, a través del blog Tenerife con el Sáhara, es parla de "repressió brutal per part de les forces de seguretat marroquines". En aquest blog s'hi han publicat també les fotografies d'alguns dels activistes que, segons l'associació, van ser agredits amb "puntades de peu i cops" per la policia del Marroc.

El PP denuncia que la visita de Rubalcaba "no va servir de res"


Pel Partit Popular, l'incident d'Al-Aaiun ha deixat en evidència el govern espanyol i la seva política exterior. Pel vicesecretari general dels populars, Esteban González Pons, la visita que el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va fer la setmana passada a Rabat arran dels incidents a Melilla va ser inútil. "Hi ha la sensació que el viatge que Rubalcaba va fer a Rabat no ha servit de res, que va ser teatre pur."

González Pons ha avançat que el PP exigirà al govern central explicacions al Congrés sobre aquest incident. Per la seva banda, ICV ha demanat a l'executiu socialista que cridi a consultes l'ambaixador espanyol al Marroc.

Aquest incident arriba pocs dies després que els governs espanyol i marroquí van aconseguir tancar la crisi generada a Melilla pel bloqueig i les protestes marroquines contra la policia espanyola amb la creació de comissaries conjuntes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut