Lleida

La fossa de la Guerra Civil del cementiri de Lleida es dignificarà aquesta tardor

El pròxim dimarts s'aprovarà el reglament de la llei de fosses, que ajudarà a atendre les peticions per exhumar o dignificar fosses de la Guerra Civil a Catalunya. En declaracions a Catalunya Ràdio, el secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, ha explicat que la fossa del cementiri de Lleida serà un dels espais que es dignificarà aquesta tardor.

Actualitzat
Actualment, el govern té sobre la taula una quarantena de peticions per exhumar o dignificar fosses de la Guerra Civil. Unes peticions que segons el govern de la Generalitat s'atendran a partir del mes de setembre, quan es torni a reunir el grup d'experts que ha de decidir com es prioritzen les actuacions.

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, ha explicat que la fossa situada al cementiri de Lleida serà un dels primers espais que es dignificarà. Els treballs, que es faran a partir de la tardor, es basaran en el nou reglament de llei de fosses, que està previst que s'aprovi el pròxim dimarts, en la primera reunió del tripartit després de les vacances.

Aquest reglament regula el cens de desapareguts, que actualment conté més de 3.600 noms i que estarà disponible per a les famílies dels desapareguts i també per als historiadors. A més, també preveu que el govern espanyol, les comunitats autònomes i els ajuntaments col·laborin en l'ampliació del mapa de fosses. En aquest sentit, Vendrell ha assegurat que la Generalitat ja ha fet un estudi per afegir una seixantena d'espais nous al mapa i que ja té molt avançat el protocol per dignificar les fosses.

La llei de fosses, pionera a tot l'Estat, delega en el govern la responsabilitat de localitzar i, si s'escau, identificar i recuperar les restes dels desapareguts que hagin estat reclamades pels seus familiars.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut