Sant Joan Despí

CiU no té previst convocar un referèndum "demà passat, l'any que ve o en dos anys"

La relació entre Catalunya i Espanya continua centrant el debat polític de la precampanya electoral, i govern i oposició posen sobre la taula les seves propostes. El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, en declaracions a "Els matins d'estiu", ha assegurat que la prioritat de CiU és fer sortir Catalunya del sot polític i econòmic en què es troba. Una sortida, ha dit, que "no passa per fer una consulta demà passat, l'any que ve o en dos anys". En canvi, Pujol sí que veu factible aconseguir el concert econòmic.

Actualitzat
Convergència i Unió ha concretat una mica més quina és la seva posició respecte a la possibilitat d'un referèndum sobre el model d'Estat. Si aquesta formació guanya les pròximes eleccions, no té previst convocar-ne cap en un futur pròxim, segons Oriol Pujol.

El portaveu de CiU al Parlament creu que Catalunya té un problema d'autoestima i ha criticat que alguns membres del tripartit vulguin resoldre-ho amb el referèndum. A parer seu, han de fer-se "passos previs" en els quals ha garantit la participació de CiU.

El més important ara, segons Pujol, és treure Catalunya del sot polític -resoldre els problemes de relació amb el conjunt de l'Estat- i econòmic, a causa de la crisi. Per fer-ho d'una manera tangible, ha dit, per incrementar l'autogovern i el dret a decidir, cal anar per la via dels cèntims. En aquest sentit, ha assegurat que CiU reivindicarà la via del concert econòmic.

El portaveu nacionalista no creu que sigui una quimera aconseguir el concert econòmic. Creu que avui en dia hi ha el caldo de cultiu més idoni per reclamar-lo i articular-lo, i aposta per negociar-lo amb bones maneres però des de la fortalesa interior i un lideratge fort. Oriol Pujol considera que es pot aconseguir sense reformar la Constitució ja que, diu, és una qüestió de la llei orgànica LOFCA.

Una via per a cadascú

En un acte dels socialistes catalans a Vilopriu, José Montilla ha defensat l'opció federalista i ha exigit al PSOE més compromís per reconèixer la singularitat catalana. Per la seva part, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha rebutjat, des de l'Argentina, qualsevol intent de reforma de la Constitució i ha dit que l'única via és la independència.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut