Barcelona

Mor als 91 anys el filòsof Raimon Panikkar

El pensador, filòsof i escriptor català Raimon Panikkar ha mort aquest dijous als 91 anys. El diàleg entre les persones, els diferents grups socials i les religions, i la interculturalitat han estat les principals "armes" que va promoure i que va reflectir en més de 80 llibres, traduïts a diferents idiomes, i també en centenars d'articles periodístics. Considerat una autoritat mundial en aquestes matèries, Panikkar ha estat president de l'anomenat Parlament de les Religions i és citat a les bibliografies de les universitats més importants del món. Però sobretot ha estat un home que ha intentat fer entendre als altres que tot passa per nosaltres mateixos.

Actualitzat
"Aquest món és impossible" era un dels seus pensaments més repetits, tot i que Raimon Panikkar el va intentar canviar. Pensador, escriptor prolífic, sacerdot catòlic, filòsof o professor, tot en un home que va dedicar gran part de la seva llarga vida a lluitar per la pau, una paraula que segons ell no es podia entendre sense posar-se sempre al lloc de l'altre.

Nascut a Barcelona l'any 1918, era fill d'un industrial indi establert a Barcelona i una catalana amant de les arts. Durant la Guerra Civil es va traslladar a Alemanya, on va continuar els estudis a la Universitat de Bonn. Quan va tornar a l'estat espanyol es va adherir a l'Opus Dei i l'any 1946 el van ordenar sacerdot a Roma. El 1955 va fer el seu primer viatge a l'Índia i va començar la difusió de doctrines espiritualistes. Durant 25 anys va viure a cavall entre l'Índia i els Estats Units, on va exercir de professor d'estudis religiosos i de cultura índia a les universitats Harvard, de Califòrnia o Benarés. Tot i això, la seva formació era molt més tècnica. Raimon Panikkar estava doctorat en Ciències Químiques i també en Filosofia.

Durant la seva dilatada trajectòria com a pensador i filòsof, va escriure una vuitantena de llibres, amb una especial dedicació al diàleg entre les religions i la interculturalitat. Panikkar proposava una trobada entre Orient i Occident, el Nord i el Sud. Alhora defensava que cada cultura, però també cada persona, és una font d'autoconeixement. Defugia les veritats absolutes i definitives, i assegurava que el coneixement correspon a un context, un temps, un lloc i una experiència concrets.

Instal·lat a Tavertet des del 1991 Raimon Pannikar va crear la Fundació Vivàrium pel diàleg intercultural. L'any 1999 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, el 2004 la Casa Àsia li va lliurar el premi en l'àmbit de cultura i el 2009 va rebre la Medalla d'Or de Barcelona al mèrit cultural.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut