Barcelona

Catalunya està de dol per la mort del filòsof Raimon Panikkar

El món de la política i de la cultura a Catalunya està de dol per la mort del filòsof català als 91 anys a Tavertet, Osona. El president de la Generalitat, José Montilla, ha expressat que Catalunya ha perdut un dels pensadors "més importants i sòlids del país". La capella ardent del filòsof ha quedat instal·lada a la seu de la Fundació Vivarium, a Tavertet, on residia Panikkar. Aquest dissabte es farà un acte íntim i està previst que divendres, 3 de setembre, es faci una cerimònia pública al monestir de Montserrat.

Actualitzat
El president català, José Montilla, ha recalcat que amb la mort del filòsof català Raimon Panikkar Catalunya perd un gran pensador que, des del poble de Tavertet, on residia, "exercia un mestratge intel·lectual i irradiava una espiritualitat que avui la nostra societat necessita". Montilla ha assegurat que amb la pèrdua de Panikkar "Catalunya perd un referent, un gran intel·lectual i una gran persona".

També s'ha expressat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que ha destacat la importància de la figura de Panikkar a Catalunya i al món, on va difondre les seves idees.
 
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha expressat el condol per la mort de Raimon Panikkar. Hereu ha considerat que el teòleg era un referent mundial en l'estudi i la divulgació de la història i la filosofia de les religions i un gran promotor del diàleg intercultural i interreligiós. Panikkar, creador de la Fundació Vivarium pel diàleg intercultural, havia rebut la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit cultural.

Valent i treballador

L'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, AUDIR, ha destacat el gran canvi que Panikkar va suposar en el món del diàleg interreligiós. L'entitat ha homenatjat el filòsof, a qui considera un dels pensadors que "més ha reflexionat i promogut la reflexió a l'entorn del diàleg intercultural". AUDIR el descriu com a "valent, innovador, profund i treballador".

L'exsecretari de Pannikar, Ignasi Boada, doctor en Filosofia, considera que un dels valors més importants que ha transmès el filòsof és una "coherència i visió de conjunt", complicats de trobar en un món tan "extraordinàriament contrastat" com l'actual.

També han tingut paraules per a Panikkar el coordinador de l'obra completa del filòsof, Jordi Pigem, que ha destacat la nova manera d'entendre les relacions entre les cultures del pensador, en un món on la barreja de cultures causa molts conflictes, i el seu nebot, Albert Pèlach, que l'ha recordat com un savi i un oncle amb qui totes les converses acabaven sent de temes transcendentals.

El sacerdot i autor d'una vuitantena de llibres estava doctorat en Ciències Químiques i també en Filosofia, i va exercir de professor d'estudis religiosos i de cultura índia a la Universitat de Califòrnia.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut