Catalunya

L'onada de calor deixa temperatures històriques a bona part de Catalunya

L'onada de calor que ha afectat Catalunya aquest divendres, especialment el prelitoral de Barcelona i Tarragona, ha elevat les temperatures a nivells de rècord. Al centre de Barcelona s'han arribat a registrar 39,9 graus centígrads, segons valors recollits al barri del Raval. Aquesta és la temperatura més alta des que fa cent anys es van començar a fer registres. Alguns estudis meteorològics, a més, apunten que aquest divendres ha estat el dia més calorós dels últims 200 anys. De cara al cap de setmana i els pròxims dies, les previsions apunten cap a un descens moderat de les temperatures.

Actualitzat
Aquest divendres bona part de Catalunya ha registrat temperatures rècord. A Barcelona els termòmetres han fregat els 40 graus, la temperatura més alta que s'ha registrat mai. Malgrat la forta calor, la Generalitat de Catalunya ha mantingut el risc per calor de nivell 1 perquè tot apunta que de cara als pròxims dies els termòmetres començaran a anar a la baixa.

En general, des del Maresme fins a les Terres de l'Ebre, la calor d'aquest divendres té pocs precedents. A l'Hospitalet de l'Infant, com a Tarragona, també s'ha arribat als 40 graus, i als 39 en llocs com Cambrils o Gavà. A Constantí, amb 37,7 graus, han assolit la màxima dels últims 20 anys, i a Sant Pere de Ribes, al Parc Natural del Garraf, han tingut el valor més alt dels últims 10 anys, amb una temperatura de 39,6 graus. Una mica més a l'interior, a Vilanova del Vallès, també s'han superat els 39 graus; a Granollers i a Sant Sadurní d'Anoia, 38. En canvi, al nord-est del país i a les terres de Ponent, que durant la setmana han patit temperatures extremes, aquest divendres els termòmetres han baixat de manera considerable.

Aquest fenomen l'ha possibilitat el domini de vents eixuts de component est i nord, que ha fet que el 30% de les estacions meteorològiques hagin registrat temperatures molt superiors a la mitjana per aquesta època de l'any. A partir de les cinc de la tarda, el canvi del vent a component est ha provocat un descens dels termòmetres. La calor extrema que ens ha acompanyat en els últims dos dies ha de començar a baixar i a donar una treva a partir d'aquest dissabte, tot i que les temperatures continuaran sent força altes. La calorada ha afectat totes les comarques de Catalunya, menys la Vall d'Aran.

Màxima de 41 graus

A les terres de Ponent la calor ha estat especialment intensa aquest dijous. La massa d'aire càlid procedent del nord de l'Àfrica ha fet pujar les temperatures fins als 40 graus. La màxima de tot el territori s'ha registrat a la localitat de Tornabous, a l'Urgell, on es s'ha arribat als 41 graus. En aquesta localitat aquest estiu ja s'ha superat tres vegades el màxim històric.

En algunes zones, com a l'Alt Empordà, els termòmetres han registrat màximes de fins a 6 graus més del que és habitual en aquesta època de l'any. Bon exemple d'això són els 40 graus de Cabanes, la temperatura més elevada dels últims vint anys. A l'estació de Torroella de Fluvià s'han arribat als 38 graus.

València també bat rècords

Al País Valencià la calor també ha marcat aquest divendres rècords històrics. A la ciutat de València s'han arribat als 43 graus, una temperatura que feia molt difícil sortir al carrer i que fins i tot ha obligat l'Agència Estatal de Meteorologia a decretar l'alerta roja per calor tant a la capital valenciana com a Alacant.

A Múrcia la situació ha estat molt similar, amb termòmetres que han superat els 40 graus. La intensa calor ha provocat, a més, un episodi de contaminació atmosfèrica que ha obligat a hospitalitzar un home per un cop de calor.

Aigua i ombra, els millor remeis contra la calor

Beure molta aigua i caminar sota l'ombra són algunes de les recomanacions que els experts fan per evitar ensurts en aquests dies de màxima calor. Evitar sortir el carrer durant les hores de més sol i refrescar-se constantment són també bones opcions per pal·liar els efectes d'aquesta onada de calor.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut