Barcelona

Els voluntaris que van recollir el cru del "Prestige" tenen més risc de desenvolupar càncer, segons un estudi

Un estudi d'investigadors espanyols publicat a la revista nord-americana "Annals of Internal Medicine" prova que els voluntaris que van recollir cru del "Prestige" a les costes gallegues tenen un risc més alt de desenvolupar càncer, a més d'altres conseqüències de salut greus per la tasca que van fer. Els científics que han fet el treball recomanen a les autoritats responsables de la neteja d'aquest tipus de vessament que prenguin les mesures necessàries per protegir la salut de les persones que dediquen el seu temps a treure cru.

Actualitzat
El vessament del cru del "Prestige" a les costes gallegues ara fa poc menys de 8 anys no només va tenir conseqüències gravíssimes pel litoral, sinó que també va afectar la salut de les persones que van contribuir a netejar el cru. Així ho certifica un estudi elaborat per científics espanyols i que acaba de publicar la revista nord-americana "Annals of Internal Medicine".

L'estudi prova que els voluntaris que van treballar recollint cru van tenir, durant els dos anys següents, danys respiratoris, alteracions cromosòmiques, semblants a les que desenvolupen els empleats que tracten amb substàncies tòxiques, i se'ls ha incrementat el risc de desenvolupar un càncer. L'estudi, a més, revela que el 8% dels voluntaris té bronquitis crònica. Per dur a terme l'anàlisi, es va estudiar la salut d'uns 700 mariners, dels quals 500 van treballar traient "chapapote" i 200 no hi havien tingut cap contacte.

Les conclusions porten els responsables de l'estudi a fer dues recomanacions. L'una va adreçada als voluntaris de la neteja, a qui aconsellen mantenir uns hàbits de vida saludables, molt més que les persones que no han estat exposades al cru. La segona recomanació va dirigida a les autoritats responsables d'organitzar aquestes tasques de neteja. Els demanen que, a partir d'ara, prenguin les mesures necessàries per protegir la salut dels voluntaris.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut