Prada de Conflent

Pujol veu com "una barrera infranquejable" l'encaix de Catalunya i Espanya

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha subratllat que l'encaix de Catalunya i Espanya s'ha trobat amb una "barrera infranquejable" i ha insistit que un país sense lideratge "no avançarà mai ni tindrà unitat". Durant la seva intervenció en una taula rodona que la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) ha dedicat a l'historiador català Jaume Vicens Vives, amb motiu del centenari del seu naixement, Pujol ha recordat el missatge de país que tant aquest autor com el poeta Salvador Espriu van deixar als catalans.

Actualitzat
"Un grup de polítics, entre els quals m'incloc, hem intentat durant anys aplicar el seu missatge: volien un encaix positiu de Catalunya i Espanya, i al mateix temps defensaven la nostra afirmació de país i de llengua", ha explicat l'expresident. Segons el seu parer, les propostes de Vicens Vives i Espriu no tenen cabuda en el context actual, però no ha precisat com podria superar-se aquesta "barrera infranquejable" que, segons el seu parer, s'ha aixecat entre Catalunya i Espanya. Així, Pujol ha llançat a l'aire una pregunta: "i ara què?", i ha emplaçat els joves a què trobin una sortida a aquest dilema.

Pujol, que ha desgranat les aportacions "capitals" de Vicens Vives a Catalunya en termes de país, ha dit que l'historiador i Espriu defensaven l'exigència "a nosaltres mateixos" i també en la relació amb Espanya, una vinculació que, ha matisat, "suposadament evolucionaria molt, però ho ha fet en sentit negatiu".

En una taula rodona en la qual, a més de l'expresident, hi han participat la filla petita de l'historiador, Anna Vicens, i els professors de la Universitat de Barcelona Jordi Nadal i Jordi Casassas, Pujol ha agraït a Vicens Vives "que salvés Catalunya del victimisme", perquè, segons la seva opinió, "donar la culpa de tot als altres ens nega capacitat de reacció i voluntat". El dirigent convergent ha destacat així mateix l'aportació de Vicens Vives a la recuperació del realisme perquè, ha dit, "els nacionalistes com jo no podem no tenir en compte el pes d'Espanya".

"Vicens, i altres com ell, han fet possible la nostra supervivència des del realisme i el reconeixement dels nostres encerts, sense els quals no existiríem", ha conclòs.

Anar al contingut