Catalunya

La queixa del lector: vulneració de drets a l'hora d'accedir a expedients públics

Vols denunciar algun fet del teu entorn? Formes part d'alguna plataforma ciutadana i t'agradaria que es fes ressò de les teves campanyes? Aquest és el teu espai, envia'ns les teves queixes a Elmeu3cat24@tv3.cat i ens posarem en contacte amb tu.

Actualitzat
Carme Narváez Cases i Miquel Pérez Latre denuncien en aquesta "carta" pública la vulneració dels seus drets d'accés a l'expedient de preinscripció escolar dels seus fills per part del Departament d'Educació. L'origen de la denúncia és la seva sospita que alguns admesos han comès frau en el padró municipal.

"El Departament d'Educació i la transparència

Com altres milers de pares, vam participar en el procés de preinscripció escolar dels nostres fills pel curs 2009-2010. Tot i que vam demanar l'escola més propera al nostre domicili, vam comprovar com el Departament d'Educació no atenia ni la nostra petició principal ni les cinc possibilitats substitutòries més que es preveien en el full de sol·licitud. Hem hagut de conviure des d'aleshores amb el convenciment que els nostres fills no podien anar a l'escola que volíem perquè alguns dels admesos havien fet frau en el padró municipal per tal d'obtenir-ne els punts que necessitaven per superar-nos.

Emparant-nos en el que preveu la Constitució i la legislació bàsica sobre el procediment administratiu, vam sol·licitar, el juliol del 2009, l'accés a l'expedient del procés a fi de disposar de les dades necessàries per comprovar pels nostres mitjans la veracitat de les dades aportades pels altres sol·licitants. Es va iniciar aleshores un llarg itinerari de vulneració sistemàtica dels nostres drets per part del Departament d'Educació que afortunadament va quedar tombat radicalment (tot i que materialment no hem pogut accedir encara a la documentació), el passat 17 de setembre del 2010, quan l'Agencia Catalana de Protecció de Dades va dictaminar que teníem tot el dret del món a accedir a tota la informació, tret de les dades que afectessin la intimitat, interpretada en sentit estricte (dictamen CNS 31/2010).

Amb aquesta carta volem que l'opinió pública catalana conegui el nul respecte del Departament d'Educació pel dret d'accés dels ciutadans als arxius i als registres públics, sistemàticament vulnerat fins ara. I, alhora, que els pares que la propera primavera participin en el procés de preinscripció i tinguin sospites sobre les dades aportades pels altres sol·licitants sàpiguen que tenen tot el dret a demanar l'accés als expedients de matriculació. Que les persones directament afectades puguin fer-ho és, sens dubte, la millor garantia de transparència".




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tens alguna denúncia semblant i vols que ens en fem ressò? Registra't a Elmeu3cat24 i publica-la tu mateix o bé escriu-nos a Elmeu3cat24@tv3.cat.

Aquí pots llegir altres denúncies que hem rebut:

 · Salvem l'estació de Sant Feliu del Llobregat
 · La escasa recollida de brossa a L'Estartit.
 · L'Ajuntament de Cabrils tira a terra un aqüeducte catalogat
 · Una estació meteorològica en un lloc de tradició centenària
 · La indefensió dels ciutadans
 · Quina és la solució perquè les companyies de telefonia mòbil ens donin de baixa?
 · La missió de donar-se de baixa de Movistar
 · Situació precària de les oficines dels serveis educatius
 · Un altre macrohotel al Raval
 · Desnonament sorpresa d'una guarderia
 · Obstacles a la Diagonal
 · Pineda de Gavà Mar
 · Pedrada al Poble Sec
 · L'olor estranya de l'aigua
 · Les tarifes del metro
 · Problemes al CEIP Bac de Roda

Anar al contingut