Madrid

Blanco diu que els impostos espanyols són "molt baixos" i planteja apujar-los

El ministre de Foment, José Blanco, ha assegurat que els impostos espanyols són "molt baixos" i ha obert la porta a "homologar-los" a la mitjana de la UE per aconseguir serveis i infraestructures "de primera", sense concretar si aquesta pujada hauria d'afectar també les rendes mitjanes o només les més altes. El ministre de Foment ha respost així a la incògnita que plana durant els últims mesos sobre un hipotètic augment dels impostos. Segons Blanco, no caldrà esperar gaire per saber si hi haurà pujada i per a qui. "Quan abordem el pressupost general de l'Estat per al 2011 en els pròxims dies, els ciutadans coneixeran la política d'ingressos i despeses", ha precisat.

Actualitzat
Així doncs, i a manera de "reflexió", Blanco ha pres partit i ha afirmat que Espanya, "en relació amb els serveis públics que té i en relació amb les infraestructures que té i que ha de seguir desenvolupant, presenta una base impositiva molt baixa en relació amb la mitjana dels països europeus".

"La pregunta que sempre s'han de fer els ciutadans és que si volem uns serveis públics de primera o unes infraestructures de primera, haurem de tenir també impostos homologables als dels països europeus", ha afegit.

De moment, el govern espanyol ha confirmat diverses vegades al llarg de l'últim mes que la seva intenció és apujar impostos en el marc dels pròxims pressupostos, tot i que només per a les rendes més altes. La incògnita oberta fins ara era si això afectaria els trams de l'IRPF, si es rescataria l'impost sobre el patrimoni o si es crearia una nova figura impositiva.

El mateix president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ho defensava durant l'últim Debat de Política General, a mitjans de juliol: "Si cal demanar nous esforços als espanyols ho faré, ho faré en els PGE (Pressupostos Generals de l'Estat). La idea del govern és que aquest esforç serà per a aquells amb alta capacitat econòmica".

Només una idea?

En aquell moment, Zapatero va dir que es tractava només d'una "idea". Des d'aleshores no hi ha hagut concrecions, tot i que en els primers dies d'agost el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, va assegurar un altre cop que el govern espanyol mantenia "totalment oberta" la possibilitat d'apujar els impostos a les rendes més altes.

Segons ha dit, l'executiu "està estudiant" la pujada fiscal per "als sectors de la societat que tenen les rendes molt més altes", i ha afegit que la proposta "es veurà en el seu moment". Aquest moment són els pressupostos generals de l'Estat pel 2011, que es debatran a partir del setembre, però des del PP ja s'han avançat i aventuren que les pujades d'impostos afectaran el conjunt de la societat. Almenys així ho ha mantingut el coordinador d'Economia del PP, Cristóbal Montoro, per qui hi haurà una pujada d'impostos "per a tothom" per "quadrar" els comptes públics.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut