Ginebra

L'OMS declara la fi de la pandèmia de grip A, la primera del segle XXI

Margaret Chan, directora general de l'OMS, ha anunciat que "el món ja no està en la fase 6 d'alerta per pandèmia. Ja hem passat a la fase de la postpandèmia". Amb tot, Chan ha volgut subratllar que el virus de l'H1N1, causant de la primera pandèmia del segle XXI, encara "no ha desaparegut".

Actualitzat
Ha plogut molt des d'aquell divendres 24 d'abril del 2009. Les autoritats mexicanes sorprenien el món anunciant la mort de 20 persones per un nou tipus de virus de grip. La notícia es va estendre a tots els racons de la Terra i es va instal·lar una mena de psicosi col·lectiva per la primera pandèmia del segle XXI. Gent amb màscares, controls als aeroports, la por de les embarassades a ser considerades grup de risc, les cares d'angoixa de la gent que tornava de Mèxic desitjant no esternudar...

Aquest dimarts, l'OMS ha declarat el final de la pandèmia que aquest organisme va declarar el 10 de juny del 2009. Quan fa 16 mesos del primer brot, la directora general Margaret Chan ha anunciat que "el món ja no està en la fase 6 d'alerta per pandèmia. Ja hem passat a la fase de la postpandèmia". Amb tot, Chan ha volgut subratllar que el virus de l'H1N1 encara "no ha desaparegut". Sigui com sigui, la malaltia ha causat 54 morts i més de 700 pacients greus a Catalunya, 272 morts a Espanya i 18.500 a tot el món.

Malgrat tot, Chan ha volgut ser prudent i, havent escoltat la conferència d'experts, ha recordat que "el virus H1N1 podria adoptar un comportament semblant al del virus del grup estacional i que continuarà circulant en els propers anys". Tant és així, que la directora general d'aquest organisme, que depèn de l'ONU, ha avisat que "poden aparèixer brots significatius. És el que està passant ara a Nova Zelanda".

De tota manera, Chan ha alertat que "el virus seguirà provocant malalties greus en joves i altres grups de risc". Per tant, des de l'OMS es continua recomanant la vacunació. La directora de l'OMS s'ha felicitat perquè el virus "no ha mutat a una variant més letal i no ha desenvolupat una resistència als medicaments i la vacuna s'ha demostrat que és segura". Chan, d'aquesta manera, ha volgut desmentir algunes informacions que vinculen una complicitat entre aquest organisme i les grans farmacèutiques.

La pandèmia ja es podria haver donat per acabada fa molts mesos a Catalunya

En una entrevista a l'informatiu "Catalunya vespre" de Catalunya Ràdio, el doctor Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona i assessor de la Generalitat, ha afirmat que a Catalunya ja fa molts mesos que s'hauria pogut donar per acabada la pandèmia. La raó és que, com a la resta de l'Estat, des de principis d'any ja no hi ha casos de transmissió de la grip A.

Trilla ha afegit que amb aquest canvi de fase arriba el moment de reflexionar sobre allò que s'ha fet per prevenir la malaltia i fer balanç per veure què es pot millorar de cara a futures pandèmies, parant una atenció especial en el perquè de la desconfiança que va generar en la població la polèmica vacuna de la grip.

Durant les primeres setmanes, els porcs mexicans en van ser considerats els principals culpables. Aquí es va batejar amb diversos noms i es va passar de grip porcina a grip nova i grip A (H1N1). Al final, les conseqüències no van ser tan desastroses com s'esperava de bon començament. El bon funcionament general dels sistemes de salut, la ràpida actuació de les autoritats mundials i un virus menys violent del que s'esperava van suavitzar les previsions més negatives.

Espanya va invertir 92 milions d'euros en la campanya per lluitar contra la malaltia, que inclou la compra de 13 milions de dosis de vacuna, amb les quals finalment només es van tractar 3 milions de persones.


VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut