Pallars Jussà

Alcaldes del Pallars denuncien que els treballs del traçat de la MAT entre Isona i Aragó ja han començat

Polèmica al Pallars Jussà per l'aparició sense previ avís d'un seguit d'estaques en un dels traçats plantejats per la companyia, entre Castell de Mur, Gavet de la Conca i Tremp. Red Eléctrica Española ha confirmat a TV3 que s'han començat a fer estudis topogràfics per definir el traçat de la futura línia de molt alta tensió que ha de connectar Catalunya i l'Aragó. El consell comarcal i els alcaldes han expressat el seu malestar per la manca d'informació i perquè no se'ls té en compte a l'hora d'elaborar l'avantprojecte, que Red Eléctrica vol presentar, com a tard, a principis del 2011. Tot i aquesta confirmació, el govern ho nega i assegura que no li consten aquests treballs previs.

Actualitzat
L'alarma entre els alcaldes i els veïns de la zona s'ha despertat després que aquesta setmana hagin aparegut, sense previ avís, estaques en un dels traçats plantejats per Red Eléctrica per construir la línia de molt alta tensió que ha d'unir Catalunya i Aragó.

Les estaques, que són molt visibles, amb un pal de fusta i una banderola vermella, han aparegut a diferents indrets dels municipis de Castell de Mur, Gavet de la Conca i Tremp, i segons els seus alcaldes, són una prova clara que els treballs del traçat de la MAT ja han començat.

De moment, els responsables del Consell Comarcal del Pallars Jussà han convocat els alcaldes per informar-los de l'aparició d'aquestes estaques i han dit que demanaran informació al Departament d'Indústria i a Red Eléctrica. Els alcaldes i veïns del territori rebutgen aquesta línia i durant els darrers anys no han deixat de fer actes de protesta.

Per la seva banda, i en declaracions a TV3, la companyia, que compta entregar l'avantprojecte de la línia a principis de l'any vinent i que entri en funcionament el 2013, ha explicat que ha encarregat els treballs previs als estudis ambientals i topogràfics que s'han de fer abans de decidir el traçat. Per això, ha reconegut que podrien respondre als treballs d'alguna empresa contractada amb aquest objectiu.

Des de la Generalitat, però concretament des del departament d'Energia, s'ha negat que les estaques aparegudes en terrenys i solars d'aquestes localitats corresponguin al traçat de la interconnexió elèctrica amb Aragó.

La construcció de la línia entre Isona i l'Aragó està aprovada pel Consell de Ministres però el traçat concret de cada tram encara està en la fase prèvia. Des de la Conselleria d'Economia insisteixen que el traçat encara està en fase embrionària i que tot just es comencen a fer els estudis ambientals. Amb tot, han assegurat que Red Eléctrica els ha assegurat que per ara no s'està fent cap treball directe de construcció de la línia.

Una història amb precedents

Aquesta, però, no és la primera vegada que apareixen estaques. L'abril del 2008, a la localitat de Prats i Sansor, a la Cerdanya, es van trobar unes estaques en uns prats del municipi que coincidien amb el traçat que hauria de fer la canonada del projecte per transvasar aigua del Segre a l'àrea metropolitana, a través de la galeria de serveis del túnel del Cadí. Els propietaris dels terrenys ho van denunciar a la justícia.

Inicialment, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va negar reiteradament que la Generalitat hi estigués al darrere, però més tard es va admetre que es plantejava un minitransvasament "puntual i temporal". Posteriorment, es va plantejar la possibilitat de fer un transvasament de l'Ebre, i amb les pluges de la tardor es va desestimar. Finalment, el jutjat va decidir arxivar el cas.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut