Berlusconi en un moment del debat. (Foto: Reuters)
Berlusconi en un moment del debat. (Foto: Reuters)
Roma

El govern Berlusconi se salva per la mínima d'una crisi gràcies a les abstencions

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, s'ha salvat pels pèls. La cambra de Diputats italiana ha rebutjat per majoria simple la moció de censura contra el subsecretari de Justícia, Giacomo Caliendo, per la seva presumpta participació en una conspiració per nomenar càrrecs polítics i judicials. La votació feia penjar d'un fil l'executiu i obria la porta a la convocatòria d'eleccions anticipades. Un total de 299 diputats han votat al costat del govern, 229 en contra i 75 s'hi ha abstingut. En aquest grup hi hauria els anomenats "finians", fidels al president de la cambra, Gianfranco Fini, expulsat del partit de Berlusconi.

Actualitzat
Durant el debat s'han viscut moments de tensió, mostra de la sensibilitat a flor de pell que viu la política italiana. El Poble de la Llibertat, el partit de Berlusconi, ha aconseguit superar aquest examen a la seva estabilitat per majoria simple i gràcies a l'abstenció dels seguidors del díscol Gianfranco Fini i d'altres grups minoritaris.

Fini, actual president de la cambra de diputats italiana, va fundar el seu propi partit anomenat Futur i Llibertat per a Itàlia (FLI) després de ser expulsat de la formació que va crear amb Berlusconi. El motiu: les continues discrepàncies.

La moció de censura era contra el subsecretari de Justícia, Giacomo Caliendo, per la seva presumpta participació en una conspiració per influir en el nomenament de càrrecs polítics i judicials. El ministre de Justícia, Angelino Alfano, ha defensat la presumpció d'innocència de Caliendo i ha afegit que les acusacions són una invenció "de fiscals i de l'esquerra". "Us esteu equivocant. Amb aquesta moció esteu posant sota acusació no a Caliendo, sinó al govern", ha afegit el titular de Justícia.

La votació a la cambra dóna una petita treva a Silvio Berlusconi, a punt d'agafar vacances d'estiu. Aquesta votació, però marcarà les futures aliances, pactes polítics i les votacions.
Anar al contingut