Barcelona

La Generalitat s'adapta a la nova llei de caixes i aprova el decret d'autonomia de les escoles

El Consell de Govern s'ha reunit abans de marxar de vacances i ha aprovat l'adaptació del decret espanyol de modificació de la llei de caixes i també el decret d'autonomia dels centres escolars. Qui ha fet de portaveu ha estat el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. El conseller ha explicat que els òrgans de govern de les caixes d'estalvi s'hauran de professionalitzar i despolititzar. Sobre el decret d'autonomia dels centres educatius, Huguet ha destacat que les escoles podran establir projectes educatius propis.

Actualitzat
El decret llei per adaptar-se a la nova legislació sobre les caixes d'estalvi, que haurà de ser convalidat pel Parlament, prohibeix la participació de càrrecs polítics electes, com ara parlamentaris i regidors, o alts càrrecs. També redueix al 40% la representació de les administracions en els òrgans de govern, tot i que aquesta limitació no afecta gaire les entitats catalanes, més despolititzades que les d'altres comunitats. Un dels punts més polèmics, però, és el que permet obrir el capital de les caixes a inversors privats, mitjançant l'emissió de quotes participatives amb drets polítics.

El titular del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa també ha anunciat  l'aprovació d'un decret d'autonomia dels centres educatius, un document que permetrà a les escoles establir projectes educatius propis. El titular del negociat, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha maldat perquè l'aprovació d'aquest decret no passés desaparcebuda i s'ha encarregat de valorar-ho poc després d'acabar la reunió de govern i a través del Twitter. Maragall es felicita, en la seva piulada, que finalment hi hagi decret i encoratja a continuar treballant.

L'última reunió abans de vacances


En l'última trobada de l'executiu abans de marxar de vacances d'estiu, el govern també ha parlat de l'agenda política immediata. En aquest sentit, el govern espera poder avançar mínimament en el procés de refer l'Estatut retallat en la reunió que mantindrà el president de la Generalitat, José Montilla, amb el vicepresident espanyol, Manuel Chaves. Tot i això, el govern català té poques expectatives de resultats i Huguet ha valorat la reunió com una primera presa de contacte després de la sentència.

Huguet també ha dit que encara no hi ha data per a les eleccions al Parlament de Catalunya, que s'han de fer aquesta tardor, perquè el president Montilla no els ha dit res al respecte. I ha valorat positivament el descens de l'atur de 15.000 persones, que, segons diu, apunta una línia positiva.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut