Barcelona

El Parlament aprova la prohibició de les corrides de toros a Catalunya

Dia clau en la història de la tauromàquia a Catalunya. El Parlament ha aprovat la prohibició de les corrides de toros a partir del 2012 amb 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions. La iniciativa legislativa popular que havien presentat els antitaurins ha tirat endavant amb una votació molt ajustada. El PSC i CiU havien donat llibertat de vot als seus diputats. Després de la votació, el mateix president de la Generalitat, José Montilla, ha comparegut per valorar el resultat de la votació i ha afirmat que ell ha votat en contra de l'abolició de les corrides. El debat ha aixecat una expectació mediàtica enorme, amb la presència de 14 mitjans de comunicació internacionals a la cambra i més de 300 periodistes acreditats.

Actualitzat
68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions. És el resultat que finalment ha obtingut una de votacions que més expectació ha despertat al Parlament de Catalunya: la que ha prohibit les corrides de toros a Catalunya. El president Benach ha hagut d'aturar-se un moment per poder llegir el resultat de la votació davant dels crits d'alegria dels promotors de la iniciativa.

La iniciativa ha tirat endavant amb tots els vots a favor d'Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya-Verds i la majoria dels de CiU. D'aquest partit, però, 6 diputats s'hi han abstingut i 7 han optat pel no. També hi han votat en contra tots els del PP i de Ciutadans i gairebé tots els diputats del PSC. D'aquest partit, 3 diputats s'hi han abstingut i 3 hi han votat en contra.

La prohibició de les corrides de toros no s'aplicarà, però, fins al gener del 2012. Serà llavors quan l'única plaça de toros que queda oberta a Catalunya tancarà les portes definitivament. Per arribar fins aquí han calgut molts mesos de feina i d'intensos debats. Però l'origen de tot plegat és la plataforma Prou! que ha fet possible que s'aprovi al Parlament una iniciativa legislativa popular. La plataforma van començar a recollir signatures al desembre del 2008 i al juliol del 2009 en van presentar 180.000. La ILP va ser admesa a tràmit i avui s'ha votat i s'ha aprovat.

Però abans de la votació, el ple ha escoltat les intervencions dels diversos grups parlamentaris, que han fixat les seves posicions, i la portaveu de la comissió promotora de la ILP, Anna Mulà, que ha estat l'encarregada d'obrir la sessió. El debat, que ha estat tens, ha oscil·lat entre criteris animalistes i identitaris.

El debat

"Nosaltres hem acabat la feina i els transferim la responsabilitat a vostès que poden decidir si Catalunya vol continuar fent espectacle de la mort o prefereixen que l'ètica i la compassió i la raó acabin triomfant, que és el que demana la majoria del poble català". Amb aquestes paraules, Anna Mulà ha animat els diputats del Parlament de Catalunya, sobretot els que disposen de llibertat de votació (PSC i CiU), que amb el seu vot, avui, llancin un missatge de progrés i compassió a la humanitat.

Després de la seva intervenció ha començat el torn dels grups. El primer a intervenir ha estat Albert Rivera, portaveu de Ciutadans, que ha defensat el seu vot contrari a la prohibició de les corrides assegurant que cadascú ha de tenir dret a decidir si vol o no anar als toros. Com a exemple, s'ha posat a ell mateix. "A mi no m'agraden els toros", ha dit, "però votaré perquè el senyor Montilla (que ha admès ser aficionat als toros) hi pugui seguir anant".

El diputat del PPC Rafael Luna ha coincidit amb Ciutadans a l'hora de qualificar d'hipòcrites els partits que votaran per prohibir els toros i els han acusat d'actuar per aversió a un símbol identitari espanyol.

Els socialistes, per boca del seu diputat David Pérez, han defensat que es tracta d'un debat de sentiments i que respecten totes les opinions expressades. És per això que han donat llibertat de vot als seus diputats, tot i que la majoria ha votat en contra de l'abolició. David Pérez ha retirat totes les esmenes presentades per simplificar el debat i permetre possibles acords futurs.

També ha donat llibertat de vot CiU. El seu diputat Josep Rull ha recordat en la intervenció que el debat s'ha fet a petició de milers de ciutadans a través d'una iniciativa popular i ha assegurat que les corrides són una tradició tan catalana com espanyola i que el debat és si les tradicions canvien o no.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha confirmat en la seva intervenció que el seu grup votaria a favor de la prohibició per coherència. Puigcercós ha felicitat els impulsors de la ILP i ha afirmat que "l'espectacle de la mort d'un ésser viu no és ètic".

L'últim a intervenir ha estat Francesc Pané, d'ICV-EUiA, que ha dit que defensa l'abolició "no per ser ecologista, sinó per home". I també per socialista, i ha recordat que a la ILP hi havia "sentit de ciutadania".


Expectació mediàtica

L'atenció mediàtica de la votació d'avui al Parlament pot resultar sorprenent, si es té en compte que les Canàries van prohibir els toros el 1991 sense tant de rebombori. El cas és que segueixen la votació periodistes francesos, nord-americans i alemanys, entre d'altres, de mitjans de tant ressò com la BBC o la CNN. Tot i això, els 300 periodistes acreditats encara es queden curts si es comparen amb els més de 500 que van seguir l'aprovació de l'Estatut.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut