Barcelona

Els catalans que anaven a la "Flotilla de la Llibertat" presenten una querella criminal contra Israel

Els membres de l'ONG Cultura, Pau i Solidaritat que anaven a la "Flotilla de la Llibertat", assaltada el passat mes de maig per l'exèrcit israelià, Laura Arau i Manuel Tapial, han presentat una querella criminal contra el primer ministre Benjamin Netanyahu i altres membres del seu govern davant l'Audiència Nacional. Els cooperants han anunciat que la seva organització enviarà dos vaixells amb bandera espanyola a Gaza i han criticat l'actitud de l'estat espanyol davant l'assalt. En l'atac van morir nou activistes, una cinquantena més van resultar ferits i 700 van ser detinguts.

Actualitzat
La querella per crims de guerra i de lesa humanitat va dirigida contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i sis membres més del seu govern, entre ells el titular de Defensa. No es descarta, però, anar ampliant-la a mesura que avanci la investigació si es descobreix que altres funcionaris israelians van tenir responsabilitat en la posada en marxa i execució del que l'acusació defineix com un "pla criminal".

Enfront de l'Audiència Nacional, Manuel Tapial ha anunciat que l'ONG Cultura, Pau i Solidaritat té previst noliejar dues naus amb bandera espanyola en el marc d'una nova campanya anomenada Rumb a Gaza. Tapial ha explicat, però, que li agradaria no haver de tirar endavant aquesta iniciativa perquè voldria dir que Israel hauria posat fi a l'embargament.

També ha estat molt crític amb les "no actuacions" del govern espanyol davant l'atac. Ho ha considerat molt greu ja que creu que es van donar "tots els ingredients" perquè l'Estat hi intervingués d'ofici.

L'acció judicial està coordinada amb les d'altres activistes internacionals que van participar en la "Flotilla de la Llibertat" assaltada. Més enllà de les accions a escala estatal, l'objectiu és presentar la demanda a instàncies internacionals.

Israel es manté ferm

Els dos catalans formaven part de la iniciativa solidària que pretenia entrar a Gaza desafiant l'embargament imposat per Israel i deixar-hi tot tipus de material i que va ser assaltada el passat 31 de maig per l'exèrcit israelià. En l'atac van morir nou activistes turcs, una cinquantena més van resultar ferits i 700 van ser detinguts.

L'ambaixador d'Israel a Espanya, Raphael Schultz, ha tornat a vincular els activistes amb el moviment islamista palestí Hamas. Israel no ha demanat perdó per l'atac.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut