Barcelona

La petició de posar plaques d'homenatge als nuclis on hi havia barraques ha arribat a l'Ajuntament

La demanda d'una antiga veïna del Somorrostro de senyalitzar els punts de Barcelona on hi havia barris de barraques s'ha lliurat a l'Ajuntament i s'ha presentat oficialment en un acte al Col·legi de Periodistes. La sol·licitud original va sorgir de Julia Aceituno al reportatge "Barraques. L'altra ciutat" del programa "30 minuts", i al documental "Barraques. La ciutat oblidada", on va demanar que es posés el nom del barri de Somorrostro a una de les platges que ocupen el seu lloc per recuperar aquesta part de la memòria de la ciutat. La iniciativa té el suport de més de 700 persones i una cinquantena d'entitats.

Actualitzat
Avui dia només queden alguns vestigis dels barris de barraques que entre els anys 40 i 60 van formar-se amb els milers de persones que van arribar a Barcelona des de diversos punts de tot Espanya i de l'interior de Catalunya, on van viure en condicions pèssimes. Julia Aceituno, antiga veïna del barri del Somorrostro, va considerar que aquests llocs desapareguts haurien de tenir el reconeixement públic que es mereixen com a part de la història de la ciutat.

Ara la seva demanda s'ha convertit en una petició ciutadana promoguda per la Comissió per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona, formada pels periodistes Alonso Carnicer i Sara Grimal, els historiadors Mercè Tatjer i Oriol Granados i la líder veïnal Custodia Moreno, amb l'assessorament de Jaume Fabre, de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i de moltes persones que van viure als barris de barraques.

L'existència del barri i la platja del Somorrostro està documentada almenys des del 1879; es tractaria de recuperar el nom i de posar una placa informativa a l'indret. Es proposa fer extensiu aquest record als llocs on hi va haver altres barris de barraques importants de Barcelona, com els de Montjuïc, el Carmel, el Camp de la Bota o la Perona.

La petició, acompanyada de propostes concretes de senyalització, s'ha lliurat aquesta setmana a l'Ajuntament de Barcelona, i també s'ha lliurat a Memorial Democràtic. El mes de setembre es reunirà la Comissió de la Memòria per estudiar el cas i decidir la manera de senyalitzar els nuclis on es van formar aquestes barriades.

A la proposta de la Julia, que va ser molt comentada als mitjans i va rebre el suport dels usuaris del 3cat24, es demana concretament la senyalització d'una dotzena de punts de la ciutat per recordar l'emplaçament dels diversos nuclis ja desapareguts i els anys que van existir. També servirà per retre homenatge als molts milers de persones que van haver de viure en molt difícils condicions i que amb el seu esforç van crear la llavor de molts moviments socials, van aconseguir habitatges dignes i van contribuir al creixement de la ciutat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut