Estats Units

Facebook arriba als 500 milions d'usuaris sense gaire competència

Ja hi ha arribat. Feia dies que s'anticipava i ara ja s'ha anunciat de forma oficial. La xarxa social Facebook supera els 500 milions d'usuaris. Un de cada deu habitants del planeta ja en forma part.

Actualitzat
Malgrat les crítiques severes a dos aspectes prou rellevants com la privacitat i la publicitat, Facebook ha aconseguit convèncer una enorme quantitat d'usuaris dels seus avantatges per compartir idees, fotografies, missatges i perfils, i per escriure al mur dels amics i promoure negocis de tota mena, a pesar dels riscos i dels temors que hi ha sobre l'ús per part dels menors d'edat

Quan van començar, l'any 2004, no podien sospitar que l'èxit seria tan fulgurant, tot i que ben aviat van saber atreure joves dels Estats Units, després els adults i molt de pressa els ciutadans d'altres continents.

Adversaris que queden enrere

Facebook continua amb els seus forats negres de sempre, allà on altres xarxes socials han crescut més bé, com el Brasil i la Xina, però sembla que l'empresa es manté en expansió i en plena forma, a pesar de les amenaces d'un individu anomenat Paul Ceglia, que assegura que li corresponen el 84% de les accions.

Bebo i MySpace han quedat relegats en una cursa trepidant. En el context d'internet, un producte d'èxit pot ser un fracàs al cap de sis mesos i una novetat esplendorosa s'omple de pols molt de pressa. L'intent de Diaspora d'aconseguir una migració massiva el dia 31 de maig no es va notar ni tan sols com un lleuger pessigolleig.

Adversaris que podria tenir al davant

Google sembla que és ara com ara l'únic adversari que de debò té ganes de plantar cara al domini d'abast global que Facebook exerceix, però el seu experiment Buzz no ha acabat d'anar bé i ara tothom espera que trobi la manera de crear una xarxa social pròpia, si els missatges que ho donen a entendre eren correctes i si a darrera hora no es fa enrere.

Facebook ja és la gran xarxa de xarxes però encara té dificultats a països menys habituats a la llibertat de creences com Bangla Desh i el Pakistan. És clar que el puritanisme no és exclusiu d'aquests indrets. Fa poc que Facebook va eliminar la portada d'un disc perquè la considerava ofensiva. Qui? Qui és que considera les coses a Facebook?

La força dels grups

No s'acaba de saber però segurament hi té a dir un equilibri de majories de manera que si un grup decideix bloquejar alguna acció, amb sort se'n pot sortir. Centenars de grups de tota manera han fet servir la xarxa per promocionar les seves idees i hi ha petites poblacions que hi han traslladat l'espai de debat sobre el govern municipal.

Les xarxes socials viuen un auge que també és vist com un cert risc. No és perquè sí que es va prohibir als futbolistes de la selecció espanyola que hi participessin fins després del campionat. Una cinquena part dels espanyols són actius a les xarxes socials, una proporció gens menyspreable.

Polèmiques i remeis

Han apilat casos dubtosos i unes quantes polèmiques que els han obligat a corregir els seus procediments. Però també bones notícies que parlen de les virtuts d'aquest sistema per localitzar persones. Per això han decidit que celebraven la fita assolida amb un projecte ambiciós: ajuntar tantes històries com puguin, i de moment ja n'han seleccionat dos centenars. Històries reals sobre un èxit que no se sap quan ni on acabarà i que ja s'ha batejat com un "faceboom".

A la xarxa social, els usuaris s'han acostumat a fer pública la seva opinió d'una manera ben simple, discernint entre "m'agrada" i "no m'agrada". Doncs bé, sembla que Facebook "agrada" a una pila d'éssers humans. Qui diu que som tan diferents?
Anar al contingut