Madrid

Zapatero celebra una dècada al capdavant del PSOE en el moment més baix de la seva popularitat

El president del govern espanyol aparca momentàniament el conflicte sobre la sentència de l'Estatut i el context de crisi actual per celebrar el desè aniversari de la seva elecció com a secretari general del PSOE. En el 35è congrés del partit, celebrat el juliol del 2000, els socialistes catalans van apostar per Zapatero, llavors un desconegut diputat de Lleó. Aquest suport va ser decisiu perquè aconseguís la secretaria general, amb només nou vots de diferència respecte a José Bono. Zapatero ha arribat a aquest aniversari en el moment més baix de popularitat. Tampoc ha revelat si es presentarà a la reelecció en les pròximes eleccions generals.

Actualitzat
Aquest 22 de juliol s'han complert deu anys de l'arribada de José Luis Rodríguez Zapatero a la secretaria general del PSOE. Amb motiu d'aquesta efemèride, el PSOE ha celebrat aquest dijous un acte sobri de commemoració a la seu del carrer de Ferraz de Madrid, on Zapatero ha fet un discurs davant dels presidents autonòmics que ha tingut el PSOE en aquests deu anys i els membres de les executives federals del partit.

El president del govern espanyol s'ha mostrat optimista amb el futur del país i del seu partit. "Estem molt millor del que sembla i ho viureu", ha afegit. Amb aquesta frase ha volgut recordar l'expressió "no estem tan malament", que va pronunciar quan va ser escollit secretari general ara fa una dècada.

Zapatero ha assegurat que els socialistes continuaran sent "facilitadors de la convivència" i "actors de la integració d'una Espanya plural i diversa". El líder socialista ha posat l'accent en què la seva formació respecta totes les llengües i totes les banderes, i ha remarcat que no les utilitza unes contra les altres sinó que les "abraça totes".

En el seu discurs ha defensat les reformes estructurals que està duent a terme el govern socialista, unes mesures que tenen una visió "de llarga distància". Algunes d'aquestes decisions, com la reforma del mercat laboral o de les pensions, són les "més difícils de prendre, però també les més necessàries".

El secretari general dels socialistes no ha revelat si serà, de nou, candidat a la presidència del govern en les pròximes eleccions generals. S'ha limitat a dir: "El temps en política és un valor".

Un diputat de Lleó pràcticament desconegut

La candidatura amb què Zapatero va guanyar el 35è Congrés del PSOE de l'any 2000, va imposar-se per un estret marge de nou vots a la que encapçalava l'aleshores president de Castella-la Manxa, José Bono. Hi va haver dues candidatures més que van quedar força enrere, encapçalades per Rosa Díez, actual líder d'UPyD, i per l'exministra de Felipe González Matilde Fernández.

Zapatero encapçalava un moviment intern que es va anomenar "Nueva Vía" i que va resultar atractiu per la joventut del candidat i per contenir un missatge nou. Una elecció, a més, en què el mateix Montilla va tenir un paper determinant. I és que els socialistes catalans van apostar aleshores per un desconegut diputat de Lleó.

L'ara president del govern espanyol va guanyar la direcció del partit en un moment crític per al PSOE, que acabava de viure una severa derrota electoral davant del PP de José María Aznar, que aquell mateix any havia guanyat les eleccions generals per majoria absoluta.

Zapatero afronta aquesta celebració en el moment més baix de la seva popularitat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut