Madrid

Aprovat l'ús del català al Senat, a partir del 2011

A partir del gener de l'any que ve, els senadors podran utilitzar el català, el castellà i el basc als plens de la cambra alta. Serà només en les sessions en què es discuteixen mocions i que es fan quinzenalment. La mesura, llargament reivindicada pels partits nacionalistes, ha estat aprovada amb l'oposició dels populars i UPN i després d'una agra polèmica a la cambra alta. El PP ha advertit que els costos de traducció pujaran a un milió d'euros anuals.

Actualitzat
Agra polèmica al Senat, on ahir es va aprovar la reforma del reglament, i a partir del gener del 2011 es podrà utilitzar el català, l'euskera o el gallec als plens d'aquesta cambra.

"Ens diran que som la cambra del VOS"

La diputada del PP, Rosa Vindel, va dir que li preocupava com es mirarien el Senat des d'Europa i si a partir d'ara "ens diran que som la cambra de la VOS, la cambra subtitulada o la versió gitana del Parlament Europeu", abans de subratllar que fins ara "aquesta és una cambra en què tots ens entenem en el mateix idioma".

Per la seva part, des de les files convergents s'ha subratllat que la mesura servirà perquè també els diputats de les comunitats que només tenen el castellà com a llengua pròpia oficial aprenguin a acceptar el plurilingüisme com un fet normal i a respectar totes les nostres llengües.

També des del PNB, Iñaki Anasagasti li ha respost que si és possible veure Zapatero escoltant amb els auriculars quan intervé un maltès per què no ho ha de ser si ho fa un català.

Només en les sessions quinzenals

De moment, l'acord no s'estén ni a les sessions de control al president ni tampoc als debats sobre iniciatives legislatives.

La reforma plantejada per l'Entesa Catalana de Progrés ha tirat endavant amb el suport de PSOE, Convergència, el PNB i el BNG. Els nacionalistes han deixat ben clar que es tracta d'un acord de mínims, i han explicat que el seu objectiu és intentar generalitzar l'ús de totes les llengües oficials a totes les activitats de la cambra.

Els populars i UPN s'han mostrat contraris a la proposta al·legant que la cambra es converteix en una torre de Babel i que si hi ha una llengua comuna com és el castellà no cal canviar el reglament.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut