Madrid

Sanitat i les CA recomanen a les escoles eliminar de menjadors i expenedores la pastisseria industrial

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han aprovat, en el marc del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, un document amb recomanacions sobre els aliments que es venen als centres escolars. El text no prohibeix res i no és d'obligat compliment. Es tracta d'un suggeriment als centres escolars perquè eliminin dels seus menús als menjadors i de les màquines expenedores la pastisseria industrial, així com altres productes amb excés de sucre. La consellera de Salut, Marina Geli, ha aprofitat la trobada per presentar a la resta de comunitats autònomes l'anomenat "informe Vilardell", elaborat per experts a Catalunya, sobre mesures del copagament de la sanitat.

Actualitzat
La reunió entre els consellers de Salut i ministra de Sanitat ha servit per fixar els criteris que hauran de complir els aliments que s'ofereixen a les cafeteries, els menjadors o les màquines expenedores que hi ha als centres educatius. Els productes que s'hi venguin no podran tenir més de dues-centes quilocalories, de les quals, com a màxim el 35% han de ser greixos i el 10%, greixos saturats. Igualment, s'estableixen límits per a la sal i el sucre. Sota aquests criteris, s'hauran de retirar la pastisseria industrial, els refrescos i bona part dels sucs de fruita i llaminadures.

S'ha decidit no imposar la mesura perquè, segons ha explicat la ministra Trinidad Jiménez, "no es tracta tant de prohibir-ho sinó de no facilitar-ho, perquè existeix una evidència científica clara i rotunda que afirma que dificultant l'accés a aquests aliments en disminueix el seu consum".

Catalunya, així com altres comunitats, ja fa temps que han posat en marxa iniciatives en aquest sentit.

L'informe Vilardell

La consellera de Salut, Marina Geli, ha presentat a la resta de les comunitats les conclusions de l'anomenat "informe Vilardell", elaborat per experts a Catalunya, sobre mesures del copagament de la sanitat.

La ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha assegurat que de moment, el copagament "no s'abordarà" perquè "no consideren que contribueixi a millorar la sostenibilitat del sistema". S'estudiarà com un informe d'un grup d'experts més". La resta de consellers autonòmics han evitat el tema ja que, segons ha afegit Jiménez, "ningú ha mencionat aquesta paraula".

El preu dels medicaments


El Ministeri de Sanitat ha presentat el nou conjunt de medicaments que entren en el sistema de preus de referència i que permetrà un estalvi de prop de 1.500 milions d'euros. L'ordre ministerial recull més de 7.500 medicaments que tindran un llindar de preu mínim de 3 euros en base al decret llei de racionalització de la despesa farmacèutica. Algunes de les novetats que introdueix són, per exemple, el nou sistema de càlcul dels preus de referència.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut