janquim

El govern llança un cercador de rutes amb el transport públic de Catalunya

El govern llança un servei per ajudar els ciutadans a decidir quin transport públic poden agafar per anar d'un punt qualsevol del país a un altre. De l'Ebre al Pirineu i de llevant a ponent, Catalunya disposa de múltiples operadors de transport per carretera i sobre rails. Per fi un sol cercador de rutes avalua la millor opció tot i que encara es troba en fase de proves.

Actualitzat
Quin transport públic s'ha d'agafar per anar de Badalona a Mollerussa o de Reus a Olot, per esmentar unes poblacions triades a l'atzar? Des d'ara hauria de ser més fàcil gràcies al nou web Mou-te, que la Generalitat ha activat, encara en fase beta (etapa de proves).

Mou-te funciona a l'estil del web que ja té en servei fa temps Transports Metropolitans de Barcelona i que indica quins busos o quina línia de metro són més convenients per traslladar-se d'un punt a l'altre de l'àrea metropolitana. Ara, però, per al conjunt de Catalunya, la qual cosa demostra si més no certa ambició. 

Al mateix web, es defineix el servei com un "cercador de rutes o 'router' a internet" i asseguren que tenen la voluntat "d'anar integrant tota l'oferta de transport públic que opera dins del territori català".

Fase de proves

Aquest és ara mateix un dels principals defectes, perquè no hi són tots els operadors, però, en comptes d'esperar a aconseguir tota la informació, el govern ha optat per adaptar-se a la pràctica comuna a internet i llançar-ne una versió beta, és a dir, que encara no és definitiva i que, per tant, té previst millorar amb la incorporació de més dades en els pròxims mesos.

El cercador ofereix diverses rutes de transport multimodals en funció dels criteris especificats de cerca, considerant el transport públic en el seu conjunt i els trams que es fan a peu.

A mesura que es desenvolupi i compti amb més usuaris, el sistema s'enriquirà, perquè es demana als ciutadans que hi facin arribar suggeriments. Però amb tota probabilitat es posarà a prova d'una manera més complexa quan s'esdevingui alguna situació d'emergència davant la qual l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) serà rellevant

Pendent dels mòbils

A més, ofereix enllaços a diversos operadors de transport i accés als horaris, les línies de transport, les incidències o les afectacions al servei, de ferrocarril, bus urbà i interurbà.

Un observador atent a l'aplicació de tecnologia al país com és la publicació especialitzada Geeks.cat ha deixat escrit un apunt crític amb les mancances del servei, sobretot pel que fa a l'absència d'adaptació de lectura i ús per a mòbils, des de l'iPhone fins a les BlackBerry passant pels que funcionen amb el programa Android. Un detall rellevant quan es tracta de mobilitat i consulta des de situacions sense ordinador.

Accions a internet

La cartografia que utilitza és de l'Institut Cartogràfic de Catalunya i el projecte ha comptat amb la participació de l'empresa Nexus Geografics.

Mou-te s'afegeix a altres actuacions destacades en el terreny d'internet des del govern com el que està dedicat a Rodalies de Catalunya -i que va tenir una certa rèplica en el web basat en missatges d'usuaris-, el buscador d'equipaments o el web que exposa les inversions de la legislatura.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut