El PSOE podria trobar consens en la pròrroga de l'ajuda als aturats de llarga durada.
El PSOE podria trobar consens en la pròrroga de l'ajuda als aturats de llarga durada.
Madrid

Es prorrogarà sis mesos l'ajuda de 426 euros per als aturats sense subsidi

L'abstenció de CiU, Coalició Canària i UPN ha permès l'aprovació al Congrés del sostre de la despesa pressupostària del govern espanyol pel 2011. Aquest sostre serà un 8% inferior al de l'any passat, pel pla de reducció del dèficit de l'executiu. D'altra banda, la cambra ha aprovat una proposta d'ERC-ICV-IU pactada amb el PSOE per prorrogar sis mesos l'ajuda de 426 euros mensuals per a les persones a l'atur que ja han esgotat el subsidi. El PSOE, a més, s'ha quedat sol defensant la congelació de les pensions prevista per l'any que ve. Els grups parlamentaris han demanat al govern que retiri la mesura i intenti trobar els 1.500 milions d'euros d'estalvi per altres vies.

Actualitzat
El sostre de la despesa pressupostària del govern espanyol el 2011 s'ha aprovat al ple del Congrés dels Diputats amb l'abstenció de CiU, Coalició Canària i UPN. El portaveu econòmic de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha argumentat l'abstenció dels 10 diputats de la federació per un acte de responsabilitat i ha acusat el PP de voler veure l'economia espanyola "intervinguda per la Unió Europea o l'FMI". 

Malgrat aquest suport indirecte, CiU manté que no se'n pot derivar el futur suport del grup als pressupostos de l'Estat. Els comptes públics per l'any que ve se situaran en 122.256 milions d'euros -150.056 milions abans de les transferències a les autonomies-, una caiguda del 7,7% respecte dels del 2010. 

Pròrroga en les ajudes als aturats de llarga durada

Arran d'una proposta negociada pels grups d'esquerra, el Congrés dels Diputats ha aprovat prorrogar sis mesos més l'ajuda de 426 euros que es dóna als desocupats de llarga durada. Aquesta mesura tenia una data de finalització el dia 15 d'agost que ve.

Aquest ha estat un dels pactes principals del Debat de Política General. A més, el PP, principal partit de l'oposició, també hi ha donat suport per coherència amb les seves peticions anteriors. 

Contra la congelació de les pensions

El Congrés també ha donat llum verda a dues resolucions sobre el Debat de Política General que insten el govern del PSOE a deixar sense efecte la congelació de les pensions pel 2011 i a renunciar a la idea d'ampliar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys, aspectes en què el PSOE s'ha quedat sol. 

La resta de grups parlamentaris han acordat una resolució conjunta que demana a l'executiu que retiri la congelació de les pensions que ha decretat pel 2011, una mesura amb la qual el govern de Zapatero pretenia estalviar 1.500 milions d'euros.

Els partits demanen al govern que faci marxa enrere i que intenti fer aquest estalvi per altres vies. I és que les formacions reconeixen que cal una reforma del sistema de pensions perquè es pugui fer front als reptes "demogràfics i socioeconòmics", però sempre des del consens polític i social.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut