Barcelona

Hereu demana revisar els protocols d'El Pèndol perquè l'atracció complia totes les normes

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha demanat revisar tots els protocols al voltant d'El Pèndol ja que l'atracció del Tibidabo havia passat per tots els controls establerts i complia totes les normes. Hereu ha dit que volen esclarir les causes del fatal accident, i per això l'Ajuntament ha demanat una auditoria externa al Col·legi d'Enginyers per revisar què va fallar i se'ls ha facilitat tota la documentació del parc d'atraccions, alhora que s'ha demanat el permís judicial perquè els experts puguin fer la inspecció material "in situ". Els resultats de la investigació estaran llestos d'aquí a una setmana. Hereu ha dit que atraccions com El Pèndol estan subjectes a normes europees, estatals, autonòmiques i de la mateixa empresa, i ha subratllat que caldrà revisar-les "fil per randa" perquè l'atracció sinistrada les complia totes.

Actualitzat
Hereu s'ha mostrat determinat a esclarir les causes de la tragèdia al parc del Tibidabo i ha dit que l'Ajuntament ha encarregat a una empresa externa i independent, el Col·legi d'Enginyers Industrials, que faci la revisió de tots els protocols entorn de la infraestructura del parc.

L'alcalde de la ciutat ha reiterat que l'atracció d'El Pèndol està regulada per normes europees, estatals, autonòmiques, i també de la mateixa empresa, i que tots els papers de disseny, fabricació i manteniment estaven en regla. Per això, ha demanat "revisar fil per randa tot el procés" ja que, segons ha dit, "s'ha demostrat que no ha estat suficient".

Jordi Hereu ha subratllat que l'Ajuntament ha invertit molt en el parc del Tibidabo, "especialment en seguretat", i que per aquest motiu estan tranquils respecte a la feina feta, però ha reconegut que ara la feina de recuperar la confiança serà difícil.

L'alcalde Hereu ha tornat a tenir unes paraules de condol per a les famílies de les víctimes, especialment per als pares de la noia de 15 anys que va morir i ha lamentat que tota la feina que es faci ara no servirà per tornar-li la vida.

Les primeres pistes apunten als ancoratges

Les primeres investigacions tècniques de la caiguda de l'atracció El Pèndol del Tibidabo apunten, segons fonts pròximes a la investigació consultades per EFE, que els ancoratges eren insuficients per suportar el pes del braç articulat d'on penjava la cistella on anaven els ocupants. Aquest error de càlcul dels enginyers responsables dels ancoratges podria ser el que, amb el temps, hagués provocat que la base de l'atracció cedís.

Els tècnics a qui el Parc d'Atraccions del Tibidabo ha encarregat la investigació del sinistre han revisat aquest diumenge els ancoratges de l'atracció i han comprovat que es troben en perfecte estat, motiu pel qual queda descartada la hipòtesi que cedissin en haver-se oxidat o deteriorat pel pas del temps.

El muntatge d'El Pèndol el van fer en tres dies cinc tècnics italians i un enginyer. La instal·lació va arribar d'Itàlia el 26 de juliol del 2006 i va entrar en funcionament l'agost d'aquell any.

38 metres de caiguda lliure

Amb els seus 38 metres de caiguda lliure, és una de les atraccions estrella del parc d'atraccions barceloní i, quatre anys enrere, va ser la primera d'aquestes característiques que es posava en marxa a Espanya.

Consta d'un braç articulat de 25 metres de longitud que subjecta una góndola, amb una capacitat de quatre persones per trajecte, que es deixa caure de forma controlada des d'una altura de 38 metres. Els ocupants primer són elevats i després llançats, un cop aconseguida una velocitat de 100 quilòmetres per hora en menys de 2,8 segons i suportar una força de la gravetat de 4,5. Una vegada finalitzada la fase de caiguda al buit, la góndola descriu un moviment pendular d'uns cinquanta metres de recorregut.

L'accident al parc del Tibidabo va costar la vida a una noia i va deixar tres ferits, dels quals un noi ha estat donat d'alta i dues noies evolucionen favorablement. Una té un pronòstic lleu i l'altra està ingressada greu a l'Hospital de la Vall d'Hebron.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut