Madrid

El 36,5% dels espanyols creu que ni Zapatero ni Rajoy van guanyar el Debat de Política General

El Debat de Política General, a part d'indicar cap a on va el país i cap a on tirarà els pròxims mesos, és també un duel entre els líders dels dos principals partits espanyols. Aquesta vegada, però, la majoria dels enquestats (36,5%) pel Centre d'Investigacions Sociològiques creu que no va guanyar cap dels dos. Després d'aquest resultat, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és el més ben situat, amb un 26,1%, mentre que el president del Partit Popular, Mariano Rajoy, s'ha de conformar amb el 19,8% de suports. Aquesta és la cinquena vegada que Zapatero avantatja Rajoy en aquesta cita. El 13,1% diu que no sap qui en va sortir vencedor.

Actualitzat
El president espanyol ha obtingut una diferència de 6 punts respecte al seu principal contrincant. Els enquestats han valorat la seva major sensibilitat enfront dels problemes dels espanyols (50,9% per 49,1%), la moderació (69,3% per 43,1%), més capacitat per comunicar-se amb els ciutadans (53,2% per 37,6%) i més bon tarannà per encaixar les crítiques (61,3% per 38,5%), així com més iniciativa política (40,6% per 38,9%).

El 70,2% dels enquestats pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) considera que el cap de l'executiu espanyol va transmetre poca o cap fortalesa de govern ni fermesa en les seves decisions, enfront d'un 26,5% que opina el contrari. La majoria no creu tampoc que assolís transmetre un missatge de confiança tant en el futur econòmic (78,3%) com polític (79,5%).

Cap al platet de la balança de Mariano Rajoy es van decantar que va demostrar conèixer millor els problemes del país (67,3% enfront del 61,8%), que va ser més realista (46,3% per 34,5%) i que va tenir més sentit pràctic (35,4% per 33,4%). Sobre el seu missatge, el 78,7% considera que té poques propostes reals o cap enfront de la política del govern i un 76,7% creu que és incapaç de fer una oposició constructiva. A més, un 70,6% opina que està poc o gens preparat per assumir el govern del país i un 77,4% no el veu capaç d'infondre confiança a la societat.

Molt pocs dels consultats donen per vencedor del debat altres dirigents que no siguin Zapatero o Rajoy. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, obté l'1,8%; Rosa Díez, d'UPyD, el 0,9%; el líder d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, el 0,4%, i Joan Herrera (ICV), Francisco Jorquera (BNG), Uxúe Barkos (Na-Bai) i José Antonio Alonso (PSOE) el 0,1% cadascun.

L'enquesta del CIS s'ha realitzat sobre una mostra de 1.518 entrevistes fetes en 496 municipis. El 74,4% dels consultats diu tenir coneixement de la celebració del debat, enfront del 25,4%, que contesta desconèixer la seva existència.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut