Madrid

Zapatero crida a respectar la identitat de Catalunya per no generar desafecció i separatisme

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat al seu partit que entengui la realitat catalana de cara a evitar desafeccions. Zapatero també ha admès davant el comitè federal del PSOE a Madrid que va estar "preocupat" després de la manifestació a Barcelona en contra de la retallada de l'Estatut de fa una setmana, però que ara és "optimista".

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha manifestat que confia en l'entesa que, a parer seu, han demostrat aquesta última setmana PSOE i PSC. De fet, ha admès que fa una setmana estava "preocupat" per la situació política generada per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut català, però ha remarcat que ara és "optimista". Zapatero s'ha dirigit així al comitè federal del PSOE, al qual ha traslladat la seva satisfacció per l'entesa entre PSOE i PSC a l'hora d'abordar les conseqüències de la sentència.

El president del govern també ha defensat la vigència i la utilitat de l'Estatut com a eina per continuar desplegant l'autogovern de Catalunya i ha assegurat que el marc constitucional permet construir una Espanya vertebrada i que garanteixi la igualtat entre tots els ciutadans. En aquest sentit, ha defensat que la prova més evident de la fortalesa i del potencial de la Constitució espanyola del 1978 és que "hem viscut un gran procés de descentralització" i "un procés de reformes estatutàries de llarg abast que s'han pogut portar a la pràctica des de la Constitució i en la Constitució".

D'altra banda, Zapatero ha advocat pel respecte a les identitats dels diferents territoris per evitar desafeccions i separatisme, i ha explicat que "el que més enforteix la unitat és el respecte a la diversitat i l'esperit de convivència", una convivència que "és inseparable del respecte a la identitat de Catalunya".

Segons el president del govern espanyol, el PSOE ha jugat "un paper vertebrador i de reconeixement a la diversitat però amb una defensa ferma del que representa Espanya", i ha assegurat que han estat capaços "de ser l'eix i el vèrtex de la integració". D'altra banda, ha afirmat que el "destí" dels socialistes és "forjar l'enteniment entre tots els espanyols", i ha subratllat: "Respectant el Tribunal Constitucional acabarem amb totes les incògnites i les inquietuds" que s'han generat al voltant de la sentència i "aconseguirem un missatge de convivència i respecte".

Precisament aquest dissabte, l'enquesta del CIS ha revelat que José Luis Rodríguez Zapatero ha guanyat Mariano Rajoy per cinquena vegada en el Debat de Política General.

Bono: "No pertanyo al grup de socialistes que volen imitar els nacionalistes"


Abans que donés començament el comitè federal, el president del Congrés, José Bono, ha declarat que els socialistes catalans han de superar els partits nacionalistes "en vots", però "no en nacionalisme", per la qual cosa ha dit no compartir les reivindicacions que des de Catalunya està fent el PSC després de la sentència. Per aquesta raó, ha assegurat que no pertany al "grup de socialistes que volen imitar els nacionalistes".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut