Barcelona

Puigcercós dóna per oberta la via a la independència i per tancada l'etapa dels governs tripartits

La sentència del Tribunal Constitucional és, per Esquerra Republicana, l'epitafi de l'autonomisme. El seu president, Joan Puigcercós, ha afirmat en el ple monogràfic sobre l'Estatut al Parlament que el motor del país és ara l'independentisme. Puigcercós considera que el país està massa fatigat i que ara s'imposa la sobirania plena com la millor opció de cara al futur. Recorda, a més, que el perill militar ja no existeix. Puigcercós assegura que el debat ja no és autonomia o no, sinó independència o no i, en conseqüència, ha donat a entendre que s'ha acabat l'etapa dels governs tripartits.

Actualitzat
El líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit que la manifestació del 10-J en contra de la sentència de l'Estatut ha marcat un final d'etapa, o bé n'ha obert una de "nova" en la qual el "debat ja no és si tripartit sí o no", sinó decidir entre l'autonomisme de CiU i PSC o bé la independència. Amb aquesta idea, el president d'Esquerra ha afrontat el debat extraordinari del Parlament sobre la sentència de l'Estatut, que creu que ha incrementat la "fatiga" dels catalans respecte al seu encaix a Espanya.

En aquest context, Puigcercós ha defensat una "nova transició de Catalunya" cap a la independència, entre altres coses perquè creu que, a diferència de fa 30 anys, ara ja no existeix el "risc" d'una repressió militar en una Espanya que forma part de la UE. "El debat no és ja si tripartit sí o no, sinó si autonomia o independència", ha proclamat Puigcercós, que ha emmarcat el PSC en l'autonomisme perquè no trenca les seves "cadenes amb el PSOE" i també CiU, formació a la qual ha criticat per fer de "lobby" a Madrid en la defensa d'"interessos privats" i no els dels catalans en el seu conjunt.

En un moment de la seva intervenció, quan defensava el valor que "totes les classes socials" hagin accedit al govern gràcies a l'alternança política a la Generalitat, diputats de CiU han interromput Puigcercós, que ha reclamat el dret a parlar al Parlament del "fill de la minyona".

Puigcercós ha dit respectar que el president de la Generalitat i el PSC vulgui persistir a col·laborar amb l'Estat per sortir de la situació actual de retallada estatutària, però creu que Espanya "no ha tingut mai respecte a Catalunya". Per a ell, la independència és la solució per "no perpetuar la fatiga de Catalunya", una fatiga que, a diferència de Montilla, el líder d'ERC creu que "no és només psíquica o emocional", sinó també "física".

En aquest sentit, ha demanat "no refugiar-nos en la nostàlgia" de la Transició i de l'esperit de la Constitució del 1978, que ERC no va votar favorablement ja que es va abstenir, i fer un pas definitiu cap a la independència, un objectiu polític que creu que va predominar en la massiva manifestació del 10-J.

Malgrat la seva aposta per deixar enrere la nostàlgia del pacte polític de la Transició, Puigcercós sí que ha reivindicat la feina política feta a Catalunya des d'aleshores i sobretot els últims set anys, ja que ha servit per construir una administració catalana i s'ha reforçat la realitat nacional de Catalunya sense que fes fallida la "cohesió social". En aquest sentit, ha posat com a exemple les banderes independentistes i espanyoles que s'han vist penjades aquests dies als edificis de Barcelona i altres capitals catalanes i, no obstant això, "la gent quan es veia a l'ascensor es deia bon dia".

En aquesta situació, Puigcercós ha demanat una "nova transició" per a Catalunya en la qual el "motor del catalanisme" sigui la independència, "fer un pas històric" i aconseguir un "Estat propi per a Catalunya". "És molt legítim seguir lluitant per l'Espanya plural, però hi ha qui es pararà a aquesta estació. ERC seguirà al tren, després d'uns anys molt profitosos, però cal seguir endavant", ha subratllat Puigcercós dirigint-se a la bancada del tripartit, una advertència en un to molt clar sobre els pactes postelectorals.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut