Madrid

Rajoy demana a Zapatero que dissolgui el Congrés i convoqui eleccions generals

El discurs de Mariano Rajoy en el Debat de Política General s'ha centrat a responsabilitzar Zapatero de la situació crítica que travessa Espanya, tant des del punt de vista econòmic com institucional. Rajoy ha recordat al president del govern que "ara defensa tot el que rebutjava fa un any" i li ha dit que el problema "és la seva falta de credibilitat". Per tot plegat, el cap de l'oposició ha tancat el seu discurs demanant a Zapatero una sola mesura: "Dissoldre el Congrés i convocar eleccions generals".

Actualitzat
Rajoy ha començat el seu discurs abordant la crisi econòmica i acusant Zapatero de "defensar ara tot el que rebutjava fa un any". El líder popular ha recordat fragments del debat de l'any passat, en què Zapatero es va negar a abordar aspectes com la reforma laboral. Rajoy ha esmentat la següent frase de Zapatero, inclosa en el diari de sessions del debat del 2009: "Vull deixar-li una cosa molt clara: si hi ha alguna proposta d'abaratir l'acomiadament, li dic que no passarà perquè la majoria del grup socialista no ho permetrà".

El líder del PP ha acusat Zapatero de ser "fort i enèrgic amb els més febles" en trencar el Pacte de Toledo sobre pensions. En la seva opinió, això ha estat "injust" i "ni tan sols li ha tremolat la mà per congelar les pensions", cosa que "mai m'hauria imaginat que pogués passar".

També ha denunciat que la seva "obstinació" ha provocat que, en els últims dotze mesos, hi hagi 700.000 llocs de treball menys, més de 4,6 milions d'aturats i 35.687 empreses que han tancat. Així mateix, ha afegit, el deute ha crescut en més de 100.000 milions d'euros i és "difícil saber quants espanyols" han passat del benestar a la pobresa.

Per això, Rajoy s'ha preguntat si aquests són els resultats d'un "bon govern". En aquest sentit, ha dit que el "més sorprenent" d'aquesta situació és que el mateix Zapatero, que és el "responsable d'aquest daltabaix", pretengui oferir-se com a "remei", "convertir-se en l'intèrpret del que menyspreava" i estar disposat "generosament a salvar-nos". "Qui ens garanteix que no ens perjudicarà més?"

Per tot plegat, Rajoy ha considerat que Zapatero "no està en condicions de governar" i ha assenyalat que "el millor servei que pot fer al país per tallar aquest calvari és dissoldre el Congrés i convocar eleccions". "No es pot ni imaginar el bé que faria al crèdit d'Espanya" amb aquesta "simple mesura", ha subratllat Rajoy, que ha culpat Zapatero de ser el principal problema de l'economia espanyola i el causant que les empreses espanyoles portin a l'exterior "l'etiqueta d'un president sota mínims". En la seva rèplica, Zapatero li ha dit a Rajoy que si vol eleccions anticipades que presenti una moció de censura, però que per això "cal tenir el valor d'exposar un programa alternatiu". En qualsevol cas, Zapatero ha dit que acabarà la legislatura "costi el que costi".

Rajoy demana a Zapatero que no afegeixi llenya al foc amb més promeses sobre l'Estatut
 

El president del PP ha instat Zapatero a no afegir "més llenya al foc" en relació amb l'Estatut de Catalunya fent noves promeses que només busquen "la rendibilitat electoral immediata". Rajoy ha retret a Zapatero la seva actitud en relació amb l'Estatut després que el cap del govern s'hagi mostrat disposat a estudiar modificacions legals relatives a aspectes que han estat declarats inconstitucionals en el text català.

Rajoy ha posat com a exemple del fet que no es pot confiar en Zapatero la forma en què ha actuat amb l'Estatut, ja que ha dit que en va proposar la reforma "en un exercici irrepetible d'enganys en totes les direccions". El primer, quan va dir als catalans que aprovaria qualsevol Estatut que vingués del Parlament autonòmic. Després, ignorant el PSC per pactar amb CiU. Tot seguit, "va enganyar els espanyols quan va dir que l'Estatut estava net com una patena i lliure de qualsevol contaminació inconstitucional". "Com, en aquesta situació, es pot confiar en vostè?", ha afegit.

Per això, Rajoy l'ha instat que "no jugui més amb la gent" i no faci afirmacions com les d'aquest matí en què ha assegurat que el TC ha donat suport globalment a la constitucionalitat de l'Estatut, mentre el president de la Generalitat, José Montilla, encapçalava una proposta contra la sentència.

El president del govern ha replicat a Rajoy recordant que va utilitzar la campanya de fa quatre anys per fer una "impugnació massiva" de l'Estatut només amb propòsits electorals i li ha retret que ara torni a fer-ho "cavalcant" sobre la crisi. Zapatero li ha retret el seu "anticatalanisme", que va arribar a promoure fins i tot una campanya publicitària "dient que es trencava Espanya" amb el propòsit de "dividir" els espanyols, així com dient coses que eren "mentida" com que les comunitats "pobres" pagarien per les més riques. I tot això, ha subratllat Zapatero, "només per guanyar vots a costa del seu enfrontament amb Catalunya". Ara, però, el PP "ha fet comptes i ja no els sembla tan interessant cavalcar sobre l'anticatalanisme"."Ara només li interessa cavalcar sobre la crisi per als seus interessos electorals".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut