Barcelona

López Tena i Uriel Bertran dimiteixen com a consellers de CiU i ERC pel fre a la consulta d'autodeterminació de Catalunya

El fre del Parlament de Catalunya al procés per fer una consulta per l'autodeterminació a tot Catalunya comença a tenir les primeres conseqüències polítiques. Els dos impulsors de la iniciativa, Alfons López Tena i Uriel Bertran, han dimitit com a consellers de CiU i ERC, respectivament, tot i que continuaran militant en aquests partits. És la seva manera de protestar perquè la mesa del Parlament hagi rebutjat dues fórmules diferents per fer una consulta d'autodeterminació a tot Catalunya.

Actualitzat
Alfons López Tena i Uriel Bertran han dimitit com a consellers de CiU i ERC, respectivament, després de saber que la mesa del Parlament ha frenat els dos plans que tenien perquè es pogués fer a tot Catalunya una consulta sobre l'autodeterminació. Cap dels dos impulsors d'aquestes iniciatives, però, renunciarà a la seva militància en aquests partits, ja que diuen que prefereixen canviar les coses des de dins.

Iniciativa popular

La mesa del Parlament ha acordat frenar el procés, que va començar el passat juny, perquè els catalans poguessin pronunciar-se a través d'una consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya. Segons fonts parlamentàries, el republicà Ernest Benach s'ha quedat sol defensant que el procés tirés endavant ja que la resta de formacions han decidit aturar-lo després que el Consell de Garanties Estatutàries constatés que la proposta és contrària a l'Estatut i a la Constitució.

El passat 8 de juny, amb l'aval de CiU, ERC i ICV, la mesa del Parlament va donar llum verda a la tramitació d'una iniciativa popular en què es demanava convocar un referèndum d'autodeterminació a tot Catalunya. Els grups hi van donar suport després de conèixer un informe que, sense valorar el contingut de la proposta, mantenia que aquesta complia els requisits formals per tirar endavant.

Després, el PSC i el PPC van recórrer al Consell de Garanties Estatutàries, i un cop els juristes d'aquest òrgan s'han pronunciat i han conclòs que la iniciativa no compleix l'Estatut ni la Constitució, CiU i ICV han decidit fer marxa enrere i de moment el procés ha quedat aturat.

El "pla B" per fer la consulta

López Tena i Uriel Bertran també han sabut avui que es paralitza el seu "pla B", una consulta popular sobre la independència que no hauria tingut valor jurídic. La mesa del Parlament ha rebutjat aquesta possibilitat per unanimitat després que els serveis jurídics del Parlament dictaminessin que la proposta quedava "fora de l'àmbit competencial de la Generalitat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut