janquim

Un jove lleidatà crea una aplicació per a iPhone per jugar a la botifarra

Un jove lleidatà ha creat una aplicació per a iPhone amb el popular joc de la botifarra. L'èxit de la seva creació l'ha animat a crear una empresa que produirà altres aplicacions per a aquest mòbil a partir del 2 d'agost d'aquest any, quan comenci la seva activitat de manera formal.

Actualitzat
La història comença al tren, on Jaume Cornadó, de 28 anys, passa cada dia prop de dues hores per fer el trajecte entre la ciutat de Lleida, on viu, i la de Barcelona, on treballa com a directiu en una empresa del sector sanitari.

Convençut que cal aprofitar el temps d'aquests recorreguts diaris, Cornadó va decidir que volia aprendre a programar per a iPhone, amb el programa SDK que Apple posa a disposició de tots els seus desenvolupadors.

I va triar com a primera experiència un joc que l'havia entretingut quan anava a l'institut. Totes les hores que va dedicar a la botifarra de cop i volta tenien sentit.

Al principi, va deixar que l'aplicació iButi fos gratuïta, però com que hi ha un cost mínim, que és la llicència que cal pagar a Apple cada any, a la fi va optar per posar-hi un preu mòdic que no arriba als vuitanta cèntims d'euro.

600 descàrregues

De moment ja hi ha hagut unes sis-centes descàrregues de l'aplicació iButi, un programa que permet jugar des d'aquest aparell amb contrincants virtuals i un company imaginari que actua de forma matemàtica, seguint les regles més estrictes de l'anomenada "modalitat oriental".

La botifarra, un dels jocs de cartes més populars a Catalunya, ja tenia una modalitat adaptada a les noves tecnologies des de l'any 2001, quan Carles Vallvé, que aleshores tenia vint anys, va guanyar un concurs per desenvolupar jocs a internet, convocat per Interactiva, l'empresa de la CCMA que desenvolupa webs i serveis interactius.

3.000 usuaris a Butinet

Aleshores era la seva afició, però Vallvé fa uns mesos que va decidir professionalitzar la seva dedicació intensa a Butinet. Nou anys d'evolució i millores li han permès captar l'atenció de moltes persones que són fidels i acudeixen també a les cites presencials.

El seu funcionament requereix que l'usuari es descarregui un programa a l'ordinador per jugar. Actualment hi ha més de 3.000 usuaris actius i, segons que explica el mateix creador de la xarxa, la màxima ocupació té lloc dimecres al vespre.

A més, Butinet ofereix un servei sense limitacions als que es facin abonats. A hores d'ara n'hi ha prop de 500 que paguen 50 euros l'any per accedir a aquests serveis, participar als campionats i passar l'estona jugant amb altres persones en línia.

Recentment li ha sortit una competència que no el destorba. Un equip d'informàtics bascos, creadors de Ludoteka.com, van incloure la botifarra entre la seva múltiple oferta, però en aquest cas no hi ha les garanties d'un programa descarregat sinó que es juga via web.

Emprenedors catalans

Si a Cornadó l'experiència amb iButi l'ha dut a crear l'empresa Bazinga, i es proposa crear més jocs destinats al mercat nord-americà, Vallvé fa prop d'un any que ha convertit Butinet en la seva font d'ingressos i s'hi dedica en cos i ànima. Tots dos són exemples de joves emprenedors que aprofiten les noves tecnologies per crear productes arrelats al país i adquirir experiència com a emprenedors. 

Representen un sector de joves catalans que veuen a internet i els nous aparells l'oportunitat de crear serveis, com els joves tarragonins que han elaborat el servei d'audioguies Woices o els joves d'Olesa de Montserrat que van inventar l'escriptori EyeOs i al cap de poc van aconseguir un contracte amb IBM.
Anar al contingut