Barcelona

López Tena i Uriel Bertran acusen els partits d'anar contra els clams d'independència del 10-J

El dos principals impulsors de les fórmules per fer una consulta d'autodeterminació a tot Catalunya acusen les formacions polítiques de desentendre's de la voluntat i els clams d'independència que es van expressar en la marxa del 10-J. Alfons López Tena i Uriel Bertran ho han explicat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" després que dimitissin aquest dimarts dels seus càrrecs a la direcció de Convergència i Esquerra, respectivament. Tots dos conserven de moment la seva militància, tot i que López Tena ha admès que s'està plantejant abandonar CDC.

Actualitzat
Alfons López Tena i Uriel Bertran han expressat la seva decepció perquè el Parlament rebutgés aquest dimarts les dues fórmules que plantejaven per fer una consulta d'autodeterminació a tot Catalunya. Una de les iniciatives es va frenar amb l'oposició d'ERC i l'altra, el "pla B" previst pels impulsors, es va rebutjar per unanimitat.

Amb aquest rebuig, tant López Tena com Uriel Bertran creuen que el Parlament està girant l'esquena al dret a decidir que més d'un milió de ciutadans van reclamar al carrer en la marxa de dissabte passat. Així ho han explicat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

Alfons López Tena justifica la seva dimissió del consell nacional de Convergència perquè diu que no pot participar en la direcció d'un partit que, al seu parer, no dóna resposta davant els reclams de la gent al dret a decidir, ja que al seu parer el que fa el Parlament és "limitar la democràcia". De la seva banda, Uriel Bertran considera que els partits polítics no estan a l'altura de les demandes que es van fer al carrer, amb "una manifestació marcadament sobiranista", assegura.

López Tena podria deixar Convergència

Alfons López Tena ha admès que s'està plantejant abandonar Convergència, partit en el qual encara milita. Ha afegit que no temia que es rebutgés "en absolut" tant el "pla A" com el "pla B" per fer una consulta sobre l'autodeterminació perquè assegura que són "les mateixes regles" que amb la consulta que es va fer sobre la reforma de la Diagonal de Barcelona.

López Tena també s'ha mostrat escèptic sobre el fet que divendres el tripartit i CiU puguin arribar a un acord substancial per defensar l'Estatut després de la sentència del Constitucional. "No passaran de la retòrica", ha sentenciat López Tena.

Bertran: "No m'ho ha explicat ningú encara"

Uriel Bertran ha revelat que encara cap dirigent d'ERC li ha explicat perquè el seu partit es va oposar a una de les dues fórmules per tirar endavant una consulta d'autodeterminació a tot Catalunya. Ha afegit que amb el fre a les dues iniciatives, "ja no hi ha opcions".

Sobre ERC, ha dit que defensa la independència "en la seva declaració ideològica" però considera que ho ha de fer més en "l'acció política". Ha evitat pronunciar-se clarament sobre si deixarà Esquerra i sobre com la seva dimissió a la direcció influirà en la seva candidatura a Badalona.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut